OPTBR: turismul balnear afectat grav din cauza majorarii tarifelor la energie

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Turismul balnear din Romania trebuie sa fie o prioritate nationala, insa la ora actuala acesta este ingropat, deoarece in afara de restrictiile impuse de pandemie, odata cu majorarea tarifelor la energia electrica si gaze naturale, cele mai multe centre de tratament balnear risca sa nu isi mai permita desfasurarea activitatii, avertizeaza presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), Nicu Radulescu.

Bazele de tratament consuma foarte multa energie, avand in dotare aparate speciale, bai incalzite etc. Valorile facturilor au crescut de 5 pana la 9 ori si, ca atare, este imposibil de a mai fi platite.

„Imunitatea constituie cel mai important lucru. Turismul balnear din Romania trebuie sa fie o prioritate nationala iar la ora actuala, o spun cu parere de rau, constat ca este ingropat”, sustine Nicu Radulescu, intr-un comunicat de presa.

In acest context, OPTBR considera „urgenta si absolut necesara” implementarea unei masuri compensatorii suplimentare, respectiv plafonarea tarifelor la energie electrica si gaze naturale la nivelul tarifelor medii din anul 2019 pentru societatile care au ca obiect de activitate si prestarea serviciilor de tratament balnear.

„Cresterea tarifelor practicate in raport cu cresterile tarifelor la utilitati ar insemna in mod sigur blocarea accesului beneficiarilor la pachetele de servicii de tratament balnear. Indexarea preturilor, aprobata pentru anul 2022 la biletele de tratament balnear distribuite pentru pensionari, este de numai +5,05%, mult sub rata de crestere a tarifelor la utilitati, in conditiile in care bugetul alocat cu aceasta destinatie pentru agentii economici a ramas la fel ca in anul 2021, diminuat cu un procent de aproximativ 70% fata de alocarea pentru anul 2020. Turismul social este astfel intr-un mare pericol, iar accesul la serviciile de tratament balnear pentru categoriile sociale dezavantajate este foarte limitat”, a afirmat Nicu Radulescu.

Reprezentantii OPTBR subliniaza ca, desi Romania detine cele mai bogate resurse balneare din Europa, iar daca pana la inceputul pandemiei industria balneara s-a dezvoltat datorita eforturilor din partea mediului de afaceri, salvarea acestui domeniu depinde aproape integral de deciziile si sprijinul acordat de catre autoritatile centrale.