Numărul de turiști care vizitează Republica Moldova este în creștere

Republica Moldova este vizitată în fiecare an de tot mai mulți turiști, iar cea mai mare parte sunt din Ucraina și România.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în perioada ianuarie-martie, cazările au crescut cu 62%, ajungând la 52.000 de vizitatori din țări străine. Totodată, durata medie de ședere a unui turist a fost de 3,7 zile.

Turiștii sunt fascinați de locurile pitorești, de bucatele gustoase și tradițiile păstrate din moși strămoși.

„Probabil 10 ani în urmă a fost un start promițător, deoarece evident turismul la acea vreme era puțin insignifiant, puțin valorificat de către guvernările din acea perioadă, pentru că nu era văzut ca o oportunitate și ca o filieră importantă în industria și în economia națională. Deja noi avem o medie de aproximativ trei zile în care se rețin turiști din Republica Moldova, noi ne dorim să dublăm această cifră pentru a-l menține cît mai mult și a-i valorifica resursele financiare pe care le are disponibile pentru a se bucura de ofertele turistice din Republica Moldova”, a declarat Nicolae Olarașu.

Turismul în Republica Moldova este abia la început și avem mult de muncit pentru a ajunge la nivelul altor state mai dezvoltate. Totuși, acesta a mai precizat că Republica Moldova are un potențial enorm pentru a dezvolta sectorul. Sunt mai multe tipuri de turism, unul dintre care este agroturismul, care în ultimii ani se dezvolte foarte puternic în Moldova.

„În pandemie, în perioada de criză, când în toată lumea turismul a cunoscut o întorsătură destul de mare, la noi capacitățile de cazare în agropensiuni au crescut cu 50%. Noi, în prezent, într-adevăr, avem o creștere spectaculoasă a tot ce înseamnă cetățenii care merg să odihnească în agropensiuni. Însă, partea cea mai interesantă este că 85-90% sînt cetățenii Republicii Moldova. După pandemie sau în timpul pandemiei, moldovenii au descoperit Moldova”, a menționat Veaceslav Ioniță.

În același timp, proprietarul unei agropensiuni turistice din satul Văleni, raionul Cahul, Nicu Știrbeț, spune că dezvoltarea unei afaceri care să atragă turiști este o muncă anevoioasă, dar în același timp frumoasă.

„Un lucru care le spun tuturor care se gândesc să-și deschidă o afacere în acest domeniu, e să gîndească într-adevăr în termen lung și foarte lung, pentru că abia atunci se vor vedea beneficiile. Se recuperează în timp, dar într-adevăr este nevoie de un efort destul de consistent. Noi am reușit să ne dezvoltăm grație partenerilor europeni, grație partenerilor americani, prin mai multe și diverse proiecte la care am participat, prin diversele programe de ajutorare a mediului turistic”, a afirmat Nicu Știrbeț.

Datele Biroului Național de Statistică arată că aproximativ 40% dintre cei care vizitează țara noastră sînt din Ucraina. Urmează România, cu o pondere de 21% și Statele Unite ale Americii cu 8,8%. Turiștii din Israel și Turcia au o rată de 3%. Republica Moldova a mai fost vizitată în primele trei luni ale anului de persoane din Federația Rusă, Italia și Marea Britanie.