Noul ministru al Turismului vrea sa finalizeze programul de ajutor HoReCa

Ministrul propus pentru Antreprenoriat si Turism, Daniel Cadariu, doreste continuarea programului Start-Up Nation, care s-a incheiat in 2020, dar cu mici modificari, deblocarea proiectului de Lege a turismului si da asigurari ca din luna decembrie se vor incheia contractele si se vor face platile pe programul HoReCa destinat sprijinirii sectorului in urma pandemiei.

Acesta a precizat ca in programul Start-Up Nation, sunt in momentul de fata circa 40 mil. RON care trebuie achitate pe contracte existente. Mai exista acum o verificare care trebuie facuta de parteneri, respectiv de banci. Programul a fost pornit in 2018 si s-a incheiat in 2020. Dorim o noua editie, dar cu mici modificari, fara a mai conditiona de numarul de salariati.

Cadariu a declarat ca in cadrul Masurii 1, in momentul de fata, din prima etapa au ramas necheltuiti 65 mil. EUR.

In ceea ce priveste Masura 2, este necesara suma de 537 mil.RON pentru a acoperi restantele, intrucat aici a fost o supracontractare, iar 3.000 de dosare sunt in asteptare. Este necesara o suma de aproximativ 537 mil. RON pe care trebuie sa o bugetam de asa maniera incat sa putem face platile.

Ultimul program de pe lista lui Cadariu, este programul pentru HoReCa, unde, din cele peste 10.000 de cereri depuse, au fost aprobate 8.500 si unde, incepand cu luna decembrie, deja urmeaza sa sa incheie contractele si sa se efeectueze platile.

Totodata, pe sectorul turismului, prima urgenta este, in opinia lui, Legea turismului.

“Sunt anumite tinte, daca ma refer la turism, prima urgenta din punctul meu de vedere o reprezinta Legea turismului, care este blocata – in acest moment – undeva in Parlament. Sper sa o putem rediscuta cu reprezentantii domeniului turismului si sa ii dam o forma finala si sa intre in vigoare. Avem in vedere ca la noi, in Romania, ponderea turismului in PIB, daca e sa luam in calcul raportarile INS pe 2018, este de doar 2,9%. In tarile foarte dezvoltate, din punctul acesta de vedere – Grecia, Spania, Italia – ponderea este de 14% – 15%. Pana si vecinii nostri din sud, bulgarii, au o pondere de 12%. Or, din punctul acesta de vedere, Legea turismului este o tinta principala a ministerului”, a subliniat ministrul propus.

Alte urgente legislative, sunt, potrivit acestuia, Legea preventiei si OUG 58/1998, care reglementeaza activitatea in turism.

Daniel Cadariu a primit aviz favorabil pentru functia de ministru al Antreprenoriatului si Turismului, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

EN RO