Majorarea TVA poate elimina Romania din oferta turistica internationala

Vicepresedintele ANAT, Gheorghe Fodoreanu, avertizeaza asupra consecintelor pe care le poate avea majorarea cotei de TVA la 22% si anume o crestere cu cel putin 15-20% a preturilor din turism, ca urmare a cresterii preturilor la serviciile conexe activitatii turistice. Chiar si in cazul mentinerii cotei actuale de TVA, de 9% pentru serviciile de cazare si 19% pentru celelalte servicii, preturile vor creste cu 5% ca urmare a majorarii preturilor utilitatilor. In aceste conditii, Romania ar putea fi exclusa din competitia cu alte destinatii.

Un alt argument in acest sens este prezentat de secretarul general al FIHR, Mihai Rijnita, care explica faptul ca, in conditiile incertitudinilor legate de cota de TVA, prestatorii de servicii de turism din Romania sunt reticenti in a negocia tarifele pentru 2006 cu partenerii externi. Tarifele pentru anul viitor trebuiau sa fie anuntate pana la sfarsitul lunii iunie a acestui an, iar intarzierile determinate de noile propuneri legislative pot duce la eliminarea ofertei turistice romanesti din cataloagele internationale pentru 2006 care se tiparesc la inceputul lunii octombrie.

Majorarea cotei de TVA este considerata de analistii economici o incercare a Guvernului actual de a controla cresterea consumului, prin scadere dependentei fata de importuri. In acelasi timp, reprezentantii agentiilor de turism semnaleaza faptul ca majoritatea tarilor europene au acordat facilitati sectorului turistic, 21 de tari membre UE reducand cota de TVA la cazare si 13 pentru restauratie.

De asemenea, reprezentantii agentiilor de turism au reclamat colaborarea cu Tarom, cu care au incercat negocierea de tarife diferentiate pentru biletele de avion city-break si pentru cursele aeriene de week-end, in conditiile in care transportul este o componenta importanta in pretul pachetelor turistice.
Source: Averea