Industria turistica are nevoie urgent de 50.000 de angajati

Hotelurile si restaurantele din Romania au nevoie sa angajeze peste 50.000 de persoane, iar proprietarii lor incearca sa aduca fie romani din zone defavorizate, fie straini din state non-UE.

Pentru fiecare categorie, investitorii cer sprijinul statului, care sa nu mai impoziteze ca venituri salariale transportul si cazarea angajatilor, pe de o parte, iar pe de alta parte sa nu mai impuna ca strainii sa fie platiti cu cel putin salariul mediu, si nu cu cel minim pe economie.

Patronatele sustin ca daca statul ar facilita angajarea celor 50.000 de persoane, ar castiga doar din taxele pe salariile acestora peste 500 mil. EUR pe an.

In prezent in industria turistica (hoteluri si restaurante) lucreaza, direct sau indirect, circa 450.000 de persoane si mai este nevoie de inca 50.000, au declarant atat  Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, cat si Dragos Petrescu, presedintele HORA, patronatul din industria restaurantelor, si proprietar al lantului de restaurante City Grill.

Reprezentantul FPTR sustine ca, din lipsa de personal, 10% din hotelurile si restaurantele de pe litoral nu vor fi deschise in aceasta vara.

Solutiile sunt doua: angajati romani din zonele defavorizate sau straini din afara UE.

Pe de alta parte, cele 7.000 de permise straine de munca acordate anual pentru aducerea de muncitori din tarile non UE sunt departe de a rezolva problema, mai ales ca pentru acesti angajati legea impune un salariu de minimum 500 EUR pe luna, considerat enorm de angajatorii romani.
Source: Capital

EN RO