Industria de transport aerian este afectata de situatia din Ucraina

Imagine de Jan Vašek de la Pixabay

Reducerea restrictiilor legate de pandemia de Covid-19 a facut ca industria de transport aerian sa priveasca cu optimism la anul 2022. Insa, conflictul militar dintre Rusia si Ucraina a aruncat o mare umbra asupra asteptarilor de redresare a industriei de turism si a companiilor aeriene din Europa si SUA. Sanctiunile impuse de tarile occidentale au deja un impact asupra calatoriilor si vor crea costuri suplimentare pentru companiile aeriene afectate.

La sfarsitul anului 2021, Bank of America a estimat ca datorita redresarii, reducerii restrictiilor legate de pandemie si a cresterii calatoriilor din lunile de vara, cererea de combustibil pentru avioane ar putea duce pretul petrolului la 120 USD/baril, Acum, petrolul este deja aproape de 120 USD/ baril, dar nu din cauza avioanelor complet pline, ci din cauza ingrijorarilor legate de intreruperea aprovizionarii.

Pretul combustibilului pentru avioane a crescut cu peste 60% anul trecut si este in crestere cu 5,1% fata de luna trecuta.

Combustibilul reprezinta 19% din cheltuielile totale ale companiilor aeriene globale, inainte de recentele cresteri de pret.

Conform unei analize eToro, cresterea costurilor cu combustibilul pentru companiile aeriene chiar in momentul in care acestea se recupereaza dupa distrugerea cererii indusa de pandemia de Covid ar putea duce companiile slabe spre faliment.

In luna ianuarie a acestui an, previziunile industriei aeriene pentru 2022 luau in considerare un venit global de 432 mld. USD in scenariul de baza al redresarii activitatii, reprezentand 65% din veniturile din 2019. Pana la sfarsitul anului, cererea globala de transport aerian ar putea reveni la 84% din nivelurile din 2019 in scenariul de baza.

Cererea pentru transportul aerian de marfuri a fost anul trecut cu 6,9% peste nivelul din 2019, potrivit IATA. Transportul aerian de marfuri este insa cel mai afectat de situatia din Ucraina, care se adauga la problemele existente deja in lantul de aprovizionare.

Finnair si Virgin Atlantic au anulat deja zborurile cargo din Asia de Nord din cauza inchiderii spatiului aerian, in timp ce alte companii incearca sa isi ajusteze rutele. Dar acest lucru vine cu pierderi de business si costuri suplimentare.

Transportatorii rusi, care reprezinta aproximativ 70% din zborurile dintre Rusia si UE, sunt cei mai afectati. Profitand de faptul ca flota rusa de avioane cargo Antonov AN124 a ramas la sol, si de distrugerea celui mai mare avion cargo din lume, unicul Antonov AN 225, Airbus (AIR.PA) isi transforma flotila de avioane supergigant Beluga din dotare in una de transport, oferind servicii de transport aerian logistic pentru marfuri supradimensionate.

Abonare la newsletter / Subscribe to our newsletter

Alege lista de distribuție / Chose your list

Lists