În sezonul de toamnă, românii optează pentru city break-uri în țară

Aproximativ 45% dintre rezervările de toamnă ale românilor au fost făcute într-un oraş mare din România, precum Braşov, Bucureşti, Sibiu, Cluj-Napoca, potrivit unei analize realizate de platforma hotelieră online Travelmint.. Preţurile pentru rezervările de tip city-break au crescut cu 15% în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2022.

În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, 2023 a adus majorări de tarife în industria turismului.

În topul celor mai rezervate oraşe pentru city-break se numără Braşov (15,37% din rezervări), Bucureşti (12,83%), Sibiu (8,99%) şi Cluj-Napoca (8,72%), restul procentelor împărţindu-se aproape în mod egal între Oradea, Timişoara, Iaşi, Sighişoara şi Târgu Mureş.

Trendul rezervărilor era în scădere după data de 15 august, însă, datorită condiţiilor meteo favorabile, turiştii au ales să călătorească şi în septembrie. În medie, durata pentru un city-break de toamnă în România este de două nopţi.

Preţurile pentru rezervările de tip city-break au crescut cu 15% în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2022. În ceea ce priveşte tarifele la cazare la nivel general, a fost semnalată o creştere de aproximativ 12% în comparaţie cu toamna anului trecut.

Preţul mediu pentru cameră dublă/noapte toamna aceasta, în intervalul septembrie – noiembrie 2023, este de 270 RON, dar, în funcţie de zonă, poate ajunge până la peste 400 RON.

În ceea ce priveşte unitatea de cazare aleasă, opţiunile turiştilor diferă în funcţie de destinaţie. De exemplu, în Sibiu şi Braşov, oraşe alese adesea pentru un sejur de relaxare, apartamentele şi pensiunile sunt la mare căutare, având în vedere că oferă intimitatea şi sentimentul de acasă. Pe de altă parte, în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, oraşe în care turiştii călătoresc şi în scop de business, hotelurile rămân în topul preferinţelor acestora.