IATA solicita UE sa introduca pasapoarte de vaccinare anti-Covid

Imagine de Jan Vašek de la Pixabay

Asociatia Internationala de Transport Aerian, IATA, solicita liderilor Uniunii Europene sa adopte controversatele „pasapoarte de vaccinare” pentru a reporni calatoriile aeriene cu pasageri, potrivit unui document obtinut de Euractiv.

Scrisoarea IATA cere implementarea de „restrictii la granita bazate pe dovezi” in intreaga Europa si indeamna tarile membre UE sa se puna de acord asupra rolului crucial al solutiilor digitale precum Permisul de Calatorii IATA.

Scrisoarea este semnata de Rafael Schvartzman, vicepresedintele pentru Europa al IATA, si adresata lui Charles Michel, presedintele Consiliului European.

IATA sustine in scrisoare ca permisul sau de calatorii va oferi guvernelor si autoritatilor – dar si pasagerilor si echipajelor – increderea necesara in starea de sanatate a fiecarui pasager.

Pasaportul digital de calatorie propus de IATA ar urma sa contina informatii legate de vaccinarea calatorilor precum si rezultatele pentru teste Covid efectuate recent.

Perturbarile aduse de pandemia de COVID-19 calatoriilor internationale au zguduit industria aeriana, ducand la cel mai mic numar de pasageri de dupa 2019. IATA estimeaza ca traficul aerian de anul acesta va fi la jumatate fata de nivelul din 2019.

EN RO