IATA estimeaza pentru semestrul doi din 2020 pierderi de pana la 77 mld. USD

Imagine de skeeze de la Pixabay

Asociatia Internationala de Transportat Aerian (IATA), a anuntat ca operatorii aerieni pierd zilnic 418 mil. USD si a cerut guvernelor sa le ofere ajutor suplimentar.

IATA se asteapta ca industria aeriana sa inregistreze in semestrul doi din 2020 pierderi de pana la 77 mld. USD, in situatia in care restrictiile legate de pandemia de coronavirus continua sa afecteze calatoriile globale.

De la declansarea pandemiei, guvernele au acordat companiilor aeriene 160 mld USD, prin injectii de numerar, imprumuturi garantate, subventionarea salariilor si reduceri de taxe.

In mod normal, operatorii aerieni isi construiesc rezerve de numerar in timpul sezonului de varf al calatoriilor, la mijlocul anului. Dar anul acesta firmele au inregistrat pierderi, a explicat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac.

IATA avertizeaza ca fara ajutor suplimentar de la guverne, industria aviatica risca sa pierda 4,8 milioane de locuri de munca. Din punct de vedere financiar, 2020 va fi cel mai prost an din istoria aviatiei, afirma recent Alexandre de Juniac. Comparativ, companiile aeriene din intreaga lume au pierdut 31 mld. USD in urma crizei financiare globale din 2008 si 2009. Nu exista termen de comparatie pentru dimensiunea acestei crize, a declarat reprezentantul IATA.

EN RO