Hotelierii din Romania se bazeaza tot mai mult pe muncitorii straini

Imagine de Rodrigo Salomón Cañas de la Pixabay

Hotelierii din Romania se bazeaza tot mai mult pe muncitori din afara Uniunii Europene, UE, pentru ca nu au multe alternative de angajare pe piata interna a muncii, a declarat presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, FIHR, Calin Ile.

Presedintele FPTR, a precizat ca una dintre masurile urmarite de catre hotelieri pentru acoperirea deficitului de forta de munca este cresterea plafonului numarului de muncitori extra-comunitari acceptati la munca in Romania.

“Si hotelurile, ca si restaurantele, au aceeasi problema a lipsei fortei de munca. Noi lucram pe aspectul acesta in trei directii: suntem in dialog cu Oficiul de Imigrari sa crestem plafonul si sa simplificam procedurile de aducere a strainilor; investim in educatie, in tineri si in liceele de turism, de unde putem lua forta de munca, si speram ca vom reusi sa reglam impreuna cu autoritatile acea reducere de fiscalitate pentru sectorul nostru, fie ca va fi prin proiectul sustinut de domnul Nasui, ministrul Economiei, – zero taxe pentru HoReCa, pe care noi il sustinem si facem un studiu in acest sens, fie ca vom legifera in sfarsit bacsisul, ca masura de crestere a atractivitatii potentialilor angajati sa vina sa lucreze la noi. Deci, speram in facilitati fiscale pentru atragerea fortei de munca, stimularea educatiei si simplificarea procedurilor de aducere de muncitori straini”, a precizat reprezentantul FIHR.

Pe data de 11 august Guvernul a aprobat suplimentarea la 50.000 a contingentului de lucratori din afara UE care pot solicita drept de munca in acest an in Romania, dubland astfel numarul de 25.000 de muncitori non-comunitari aprobati la inceputul anului.