Hotelierii de pe litoral ar putea avea drept de preemptiune pentru inchirierea plajelor

Saptamana trecuta, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a participat, la Constanta, la o dezbatere pe proiectul Legii Turismului, eveniment la care au fost prezenti reprezentanti ai autoritatilor locale si agenti economici.

Acesta a precizat ca exista o propunere ca hotelierii de pe litoral sa aiba drept de preemptiune pentru inchirierea sectoarelor de plaja pentru a oferi astfel turistilor servicii complete. Ministrul a afirmat ca vrea ca acest drept de preemptiune sa faca partea din viitoare lege a Turismului.

Intrebat daca aceasta prevedere ar putea intra in vigoare din sezonul estival urmator, Mircea Titus Dobre a spus ca acest lucru este imposibil. „Dupa ce se va publica in Monitorul Oficial, legea va intra in vigoare la 180 de zile pentru ca trebuie pregatite si autoritatile publice locale, inclusiv si cele centrale, dar si operatorii economici”, a precizat ministrul Turismului.

El a mai spus ca problema plajelor trebuie discutata si cu ministrul Apelor si Padurilor, avand in vedere ca acestea se afla la Compania Nationala Apele Romane.

Directorul Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral, Hristu Uzun, prezent la intalnire, a sustinut ca hotelierii au prioritate pentru inchierea sectoarelor de plaja. El a precizat ca unele contracte cu agenti economici ce detin suprafete de plaja nu pot fi rezilitate deoarece sunt incheiate pe o perioada de 10 ani.

Prim-vicepresedintele FPTR si presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovala, a declarat ca daca plajele vor trece la hotelieri atunci acestia pot oferi pachete turistice complete.

Prim-vicepresedintele executiv al FPTR, Dragos Raducan, a spus ca hotelierii solicita ca aproximativ 20-25% din suprafata de plaja de pe litoral sa fie alocata acestora.

De asemenea, FPTR solicita ca fiecare hotel de pe litoral sa primeasca in exploatare o suprafata in functie de numarul de paturi disponibile si de gradul de confort al hotelului.

Source: Profit

EN RO