Hotel Cișmigiu a înregistrat o creștere a veniturilor față de aceeași perioadă a anului trecut

Hotel Cișmigiu a înregistrat o creștere a veniturilor 15% în primele 11 luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, gradul de ocupare fiind de 78% comparativ cu 70% în 2022.

În condițiile în care media zilnică a încasărilor s-a majorat cu 15% față de ultimul an înainte de pandemie, anul de referință 2019, iar gradul de dublă ocupare a fost de 1,4, hotelul a cumulat venituri de 1,9 mil. EUR.

Procentul turiștilor de pe segmentul călătoriilor de plăcere a crescut la 40% din total, partea de business rămânând majoritară.

Segmentul evenimentelor corporate, deservit de Hotel Cișmigiu prin cinci săli de conferință cu capacități cuprinse între 30 și 70 de persoane și un amfiteatru, nu și-a revenit complet comparativ cu 2019, multe dintre aceste manifestări având loc în continuare în mediul online.

Anul 2023, a fost un an dificil, atât la nivel de piață, cât și în cazul Hotelului Cișmigiu, pe segmentul evenimentelor corporate. Revenirea bruscă de după pandemie a generat o criză a forței de muncă, care s-a diminuat considerabil pe acest segment în perioada 2020-2021, o dificultate cu care se confruntă și în prezent, alături de prețurile crescute ale energiei și nivelul ridicat al inflației.

Hotel Cișmigiu cuprinde 60 de apartamente și este și un hub cultural, prin Librăria Humanitas, Institutul Cervantes și prin organizarea, în diversele spații ale clădirii, de expoziții ce cuprind lucrări de artă românească și gastronomic, prin Berăria Gambrinus de la parterul clădirii și Bistro Cișmigiu, operat de Stadio la etajul al șaselea.

Hotel Cișmigiu a împlinit în acest an 110 ani de la inaugurarea sa. În 1912, inginerul Nicolae Pissiota începea construcția Palace Hotel, fiind autorul proiectului de rezistență, vărul său, arh. Arghir Culina, s-a ocupat de partea de de concepție și organizare a hotelului. Hotelul urma să fie inaugurat un an mai târziu, în 1913, dispunând de 200 de camere.

În 1995, hotelul urma să fie închis pentru ultima oară, din cauza degradării semnificative, iar în 2004, Hercesa achiziționează proprietatea și investește în renovarea lui, iar în 2012, hotel Cișmigiu este redeschis și redat circuitului turistic și cultural, în urma unei investiții de 15 mil. EUR.