HORA: scrisoare deschisa adresata Guvernantilor

Imagine de Free-Photos de la Pixabay

Proprietarii de hoteluri si restaurante insista pentru redeschiderea imediata a spatiilor de servit masa in interior, cu masuri de siguranta sanitara, si scoaterea acestora de sub regula de 3 la mie.

Guvernul a stabilit, la nivel national, ca in zonele cu rata de infectare intre 1,5 si 3 la mie, restaurantele vor putea functiona, dar la 30% din capacitate si cu program limitat. In zonele cu rata de peste 3 la mie trebuie inchise. Activitatea este restrictionata la 50% acolo unde rata de infectare este sub sau egala cu 1,5 la mie, programul fiind redus pana la ora 23.00.

Intr-o scrisoare deschisa adresata, la inceput de an, noului Guvern, respectiv premierului, ministrului Sanatatii si ministrului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, HORA solicita din nou redeschiderea imediata a restaurantelor la interior.

In scrisoare se specifica ca, avand in vedere pierderile inregistrate de acest sector si riscul de faliment ce ameninta mai bine de jumatate dintre operatorii din domeniu, solicitam in regim de urgenta urmatoarele masuri:

1. Redeschiderea urgenta a restaurantelor la interior, cu implementarea masurilor de siguranta sanitara.

2. Scoaterea restaurantelor de sub incidenta procentului de 3/1000 de pe lista activitatilor cu risc de raspandire a COVID-19 si, astfel, permiterea functionarii fara sincope, cu un set de masuri agreate in prealabil cu reprezentantii industriei si respectate de toti operatorii.

In scrisoarea transmisa Guvernului, patronatul solicita redeschiderea restaurantelor la interior luand in considerare urmatoarele:

  • mentinerea in activitate a 40.000 de operatori si a 400.000 de angajati.
  • estimarile cu privire la inchiderea business-urilor si somajul din industrie sunt ingrijoratoare in contextual actual;
  • evitarea unui colaps general pe intreaga ramura economica;
  • 10.000 de antreprenori nu vor mai redeschide afacerile;
  • nu exista varfuri in analizele referitoare la numarul de persoane infectate cu COVID care sa poata fi corelat cu inchiderea/redeschiderea restaurantelor;
  • respectarea cu strictete a regulilor de catre operatori in perioada de restrictii;
  • lipsa claritatii in ceea ce priveste populatia oraselor (vezi Bucuresti)

Potrivit HORA, inainte de criza COVID-19, in sectorul HoReCa activau 40.000 de societati comerciale cu capital 100% romanesc, avand o cifra de afaceri de 5 mld. EUR, care angajau aproximativ 190.000 de salariati, adica 10% din numarul total al angajatilor care activeaza in sectorul privat.

Organizatia patronala a restaurantelor noteaza ca aportul HoReCa la Produsul Intern Brut este de aproximativ 5,07%, din care 3,42% impact financiar direct, 0,91% impact social (salarii angajati si aport consum) si 0,74% impact financiar indirect (furnizori si investitii).