Guvernul a aprobat infiintarea Comitetului Interministerial pentru programul Romania Atractiva

Imagine de Tihomir Sokolov de la Pixabay

Pe data de 14 februarie, Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea privind infiintarea, organizarea si functionarea Comitetului Interministerial pentru programul Romania Atractiva in vederea stabilirii obiectivelor incluse in cele 12 rute turistice/culturale din Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei.

Actul normativ stabileste componenta Comitetului Interministerial, constituit la nivel de experti, cu rol consultativ, fara personalitate juridica, din care fac parte reprezentanti cu drept de vot din partea Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, Ministerului Antreprenoriatului si Turismului, Ministerului Culturii si Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei.

„Investitia nr. 1 din cadrul Componentei 11 Turism si Cultura asigura fondurile necesare pentru restaurarea a 225 de obiective si promovarea a 300 de situri turistice care vor fi incluse in 12 rute culturale. Vorbim despre investitii in turism si in patrimoniul cultural national de peste 100 mil. EUR, atat pentru restaurarea obiectivelor, cat si pentru a le face cunoscute si accesibile turistilor, ceea ce speram sa aduca un plus de valoare turismului romanesc”, a declarat Dan Vilceanu, ministrul investitiilor si proiectelor europene.

Cele 12 rute sunt:

Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;

Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;

Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;

Traseul gastronomiei traditionale romanesti – 30 de obiective promovate;

Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;

Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;

Ruta manastirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 manastiri restaurate;

Ruta Sfantul Ladislau pe teritoriul Romaniei – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;

Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;

Ruta cetatilor – 30 de obiective promovate, 5 cetati restaurate;

Refacerea peisajului cultural din Delta Dunarii in vederea cresterii atractivitatii zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodarii);

Ruta satelor cu arhitectura traditionala – 20 de obiective promovate, 150 de case traditionale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectura traditionala.