Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii ia in considerare inchiderea accesului publicului in padurea Caraorman

Guvernatoarea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Atena Groza, sustine ca turismul a afectat padurea Caraorman si ca ia in considerare inchiderea accesului publicului in aceasta zona, pana la stabilirea unor noi reguli pentru turisti. Totodata, aceasta a precizat ca proiectul de protejare a padurii Caraorman demarat in anul 2019 este aproape finalizat.

Guvernatoarea rezervatiei nu a mentionat ce specii au fost afectate, dar a atras atentia ca peisajul a avut de suferit.

„Caile de acces improvizate au dus la fragmentarea habitatului si, nu in ultimul rand, la alterarea peisajului care este in momentul de fata una din atractiile principale, pentru ca dincolo de faptul ca iti dai seama ce specii sunt, peisajul este este cel care te atrage prima oara. Or, distrugand peisajul, e clar ca nu prea mai ai de ce sa vii in zona. Pana la inceperea sezonului estival trebuie incheiat studiul si trebuie stabilite zonele de vizitare din delta”, a mentionat guvernatoarea Rezervatiei.

Padurea Caraorman este a doua zona strict protejata din Delta Dunarii, dupa padurea Letea, care este imprejmuita cu un gard printr-un proiect european, bugetul total estimat al proiectului fiind de 9,2 mil. RON.

Inca de anul trecut conducerea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a anuntat ca va reanaliza oportunitatea desfasurarii activitatii de turism in padurile Letea si Caraorman, dupa ce a constatat ca ambele zone strict protejate in care a permis accesul vizitatorilor sunt sub o presiune crescuta. Lipsa studiului de impact al turismului asupra habitatelor din Delta Dunarii a fost reclamata de mai multi guvernatori ai rezervatiei, insa niciunul dintre ei nu a anuntat ca a inceput procedura pentru realizarea studiului.

Abonare la newsletter / Subscribe to our newsletter

Alege lista de distribuție / Chose your list

Lists