Greenpeace propune interzicerea zborurilor pe distante scurte

Imagine de Albrecht Fietz de la Pixabay

Greenpeace propune Uniunii Europene interzicerea zborurilor cu avionul, pe distante scurte, acolo unde trenul face pana-n 6 ore. Cursele respective provoaca un sfert din poluarea generata de aviatie.

Masura ar afecta calatoriile intre orase apropiate, cum ar fi intre Madrid si Barcelona, sau chiar Bucuresti si Iasi. O astfel de masura ar fi ineficienta, cred expertii in aviatie. In plus, ar trebui ca oamenii sa aiba de unde sa aleaga. Intr-o tara ca Romania, calatoriile cu trenul sunt inca de evitat pe multe rute.

Ecologisti de la Greenpeace cred ca pana in 2037 traficul aerian global se va dubla, iar poluarea produsa de avioane va creste foarte mult. Asa cum s-a intamplat in ultimii 10 ani, cand emisiile cu efect de sera au crescut cu aproape 30%.

Ca sa reduca poluarea, activistii pentru mediu propun interzicerea unor zboruri. Este vorba despre cursele aeriene de pana-n 1500km. Aceste zboruri ar provoca 25% din intreaga poluare produsa de avioane.

Propunerea se refera la cursele aeriene care pot fi inlocuite cu trenuri care fac mai putin de 6 ore. Ecologistii spun ca ar putea fi interzise 34% la suta dintre cursele aeriene din Uniunea Europeana.

In Romania, ecologistii au in vedere in special de cursele interne. Vorbim de zborurile Bucuresti – Iasi, Bucuresti – Bacau sau Bucuresti – Suceava. Aceste curse aeriene au si alternative feroviare, spun ecologistii. Ar fi vorba de trenurile care fac pana in 6 ore. Celelalte curse, spre Cluj, Timisoara, Oradea sunt in afara pericolului, trenul romanesc este mult prea lent. Deocamdata companiile aeriene sau Comisia Europeana nu au comentat propunerile Greenpeace. Uniunea Europeana are deja o strategie pana in 2030 prin care vrea sa reduca poluarea pe cursele care opereaza pe distante de pana-n 500 km.

EN RO