FPTR: este cea mai mare criza a fortei de munca de dupa Revolutie

Patronii spatiilor de cazare, ai teraselor si ai restaurantelor de pe litoralul romanesc se plang ca nu gasesc oameni cu care sa lucreze in aceasta vara. Ei arata ca se confrunta cu cea mai mare criza de personal din ultimii 30 de ani.

Conform Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), in prezent ar fi nevoie de circa 25.000 de angajati, cei mai multi sezonieri, pentru statiunile de pe litoral.

„Este cea mai mare criza a fortei de munca de dupa Revolutie. Cei care lucrau in turism, datorita jocului de alba – neagra cu inchiderea si deschiderea unitatilor, au plecat in alte sectoare, precum retail, productie sau au plecat din tara”, a declarat Dragos Raducan, vicepresedinte FPTR.

Raducan spune ca pe litoral, 60% dintre muncitori sunt sezonieri, dar anul acesta nu mai vrea nimeni sa vina sa munceasca.

Cu toate ca sunt platiti mai bine, spun patronii, angajatii sezonieri lucreaza la fel de prost ca si in ceilalti ani, sunt nepregatiti, dar cu pretentii din ce in ce mai mari.

Dragos Raducan arata ca salariul pentru un om necalificat este de minimum 1.800 RON/luna. Acesta creste exponential in functie de tipul muncii si experienta. Nici apelarea la forta de munca adusa din spatiul non UE nu este o solutie, spun oamenii de afaceri, deoarece doar societatile comerciale mari, cu activitate permanenta pot face fata cerintelor si costurilor pe care le implica aducerea de angajati din strainatate.