Pentru acest an, evolutia privind piata hoteliera este pozitiva, estimandu-se ca numarul oaspetilor vor creste incepand cu trimestrul II al anului. Depinde insa de cum evolueaza contextul sanitar.
Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), a precizat ca „pe masura ce se va iesi din acest blocaj medical, industria isi va reveni si vom avea cresteri serioase incepand cu luna aprilie si pana la finalul anului 2022. Nu vom atinge nivelul din 2019, dar cred ca, fata de cele 20 milioane de innoptari pe care le inregistram anul trecut, vom putea creste pana la 24-25 milioane, inca departe de cele 30 milioane inregistrate in 2019”.
Din cele circa 1.200 de hoteluri existente la nivel national, doar 56 de firme care opereaza hoteluri si-au declarat insolventa in ultimii 2 ani, arata datele centralizate si transmise de Registrul Comertului.
Numarul mic de insolvente, potrivit lui Calin Ile, se datoreaza in principal faptului ca anul 2019 a fost unul cu rezultate bune, ceea ce le-a permis hotelierilor sa aiba rezerve financiare pentru primul an al pandemiei.
Ile considera ca ultimii 2 ani au fost extrem de complicati pentru industria hoteliera, mai ales ca ajutoarele de la stat au intarziat sa apara. Abia anul trecut, la jumatatea lunii decembrie, Guvernul a inceput platile aferente schemei de ajutor de stat pentru HoReCa. Circa 1 mld. RON ar fi trebuit sa intre in conturile antreprenorilor pana la finalul lui 2021. „Aceasta schema este una foarte buna, dar sa nu uitam ca face referire doar la activitatea din anul 2020. Astazi noi avem compensatii primite pentru pierderile din 2020. Pentru anul 2021, care inca sta sa se inchida din punct de vedere financiar si nu cunoastem inca rezultatele, statul doar discuta cu noi de prelungirea acestei scheme de ajutor, in conditiile in care la nivel european s-a decis extinderea perioadei de sprijin a industriei hoteliere pana pe 30 iunie 2022, pentru ca lumea a inteles ca nici 2021 nu a fost un an bun si trebui compensat”, atrage atentia Calin Ile.
Federatia Industriei Hoteliere din Romania a propus Guvernului o schema de ajutor pentru HoReCa pentru anul 2021 similara cu cea din 2020, insa cu mici ajustari. Spre exemplu, sa includa si unitatile nou infiintate, start-up-urile sau hotelurile deschise in 2020 si 2021 care nu au primit niciun ajutor.
Sprijinul financiar nu este insa singura provocare a industriei de la izbucnirea pandemiei. Tot Calin Ile semnala la finalul anului trecut ca industria turismului din Romania a pierdut peste 30% din forta de munca in doar 18 luni, un prejudiciu pe care cu greu antreprenorii din domeniul il vor putea compensa.