Federatia Nationala a Ghizilor de Turism din Romania, FNGTR, a elaborat, alaturi de partenerii sai, o serie de masuri concrete si eficiente pentru desfasurarea activitatilor derulate de ghizii de turism in conditii de siguranta maxima, atat pentru ei, cat si pentru turisti, o parte dintre acestea fiind acceptate de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MMACA), se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei.
Printre masurile agreate se afla cele generale (purtarea mastii, spalatul pe maini, stranutatul in batista de hartie, distantarea fizica de minimum 1,5 m), valabile pe toata perioada activitatii turistice de insotire, comunicarea acestora prin afisare in loc vizibil si/sau atentionare verbala fiind responsabilitatea ghidului. De asemenea, in cazul obiectivelor turistice cu spatii inchise, ghidul este responsabil cu informarea grupului privind regulile de vizitare, iar in privinta activitatilor de insotire rezervate direct ghidului de turism, se precizeaza ca acesta are obligatia sa informeze, in scris, turistul/grupul de turisti (in functie de nationalitatea acestuia/acestora), in limba romana sau intr-o limba de circulatie internationala, despre regulile si masurile ce trebuie respectate pe perioada activitatii de insotire, inainte de inceperea acesteia.
In cazul activitatilor de insotire rezervate prin agentie de turism, obligatia de informare revine agentiei de turism.
O alta masura se refera la faptul ca nu se recomanda insotirea grupurilor mai mari de 20 persoane (urmand ca numarul acestora sa poata fi crescut in functie de evolutia masurilor de relaxare).
In cazul grupurilor mai mari de 20 persoane, se recomanda folosirea sistemelor de comunicatie audio wireless, cu respectarea in permanenta a normelor de distantare fizica, inclusiv in incinta obiectivelor turistice.
Totodata, ghidul de turism este obligat sa respecte masurile de igiena personala si pe cele publice in interactiunea sa cu turistii, iar in cazul folosirii oricarui tip de echipament, acesta trebuie igienizat dupa fiecare utilizare.
Se recomanda utilizarea mijloacelor online de rezervare, de emitere bilete si de plata, evitandu-se astfel la maximum contactul fizic si plata numerar.
Este obligatia turistului sa informeze ghidul de turism, de urgenta, in cazul in care observa ca el sau alti participanti ai actiunii turistice prezinta simptome ale COVID-19, informeaza organizatia care reprezinta ghizii de turism.