ESOP: inchirierile de birouri au urcat cu peste 30%, in afara Bucurestiului

Marile companii internationale isi muta activitatea in Romania, datorita unor numeroase avantaje. Capitala ramane in topul preferintelor, insa numarul tranzactiilor de pe piata office a urcat simtitor si in celelalte mari orase, de-a lungul anului 2015: potrivit companiei de consultanta imobiliara ESOP, volumul tranzactiilor de inchiriere de spatii de birouri din afara Bucurestiului a crescut cu 32% fata de 2014.
ESOP: inchirierile de birouri au urcat cu peste 30%, in afara BucurestiuluiPiata spatiilor de birouri a fost vedeta sectorului imobiliar, in 2015 – toate marile orase ale Romaniei s-au bucurat de activitate intensa, pe acest segment. Imbucurator este faptul ca ritmul alert nu a fost inregistrat numai in Capitala, preferata companiilor din afara tarii. Potrivit analizelor ESOP, volumul tranzactiilor de inchiriere de birouri in afara Bucurestiului a crescut cu 32% in ultimul an, ajungand la o suprafata totala de 49.661 mp. Vedete au fost orasele Iasi si Timisoara.
„Exista un tandem fericit care face posibila dezvoltarea pietei de birouri din marile orase ale Romaniei – cererea de forta de munca a companiilor IT&C si de outsourcing si cresterea ofertei de calitate a spatiilor de birouri, in cladiri noi, la standarde internationale. Romania se afla pe locul doi in topul Tehnologia CE Fast 50 top Deloitte, dupa Polonia si acest lucru se materializeaza intr-un interes din ce in mai mare al investitorilor pentru piata de munca din Romania si implicit pentru acomodarea ei, nu doar in Capitala, ci in toate marile centre universitare. ESOP a urmarit indeaproape acest trend si raspunde cererii de spatii din tara, avand ca rezultate doua mari tranzactii de birouri in 2015 – inchirierea unei suprafete de 4.000 mp, in complexul City Business Center din Timisoara si a unei suprafete de 1.000 mp, in Palas din Iasi”, afirma Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.
Top suprafete spatii de birouri inchiriate in tara, in 2015, conform ESOP:
Iasi – 17.682 mp
Timisoara – 13.043 mp
Cluj Napoca – 5.350 mp
Brasov – 3.800 mp
Oradea – 1.886 mp
Bacau – 1.400 mp
Cladirile de birouri in care s-au tranzactionat spatii mari in 2015 in tara au fost Palas si Unites Business Center 3 din Iasi, City Business Center si UBC Open Ville din Timisoara, Cluj Business Center si The Office din Cluj-Napoca. Printre cele mai cunoscute nume care au inchiriat birouri in afara Capitalei, de-a lungul lui 2015, se numara Xerox (in Iasi), Accenture Services (Iasi si Timisoara), Hella (in Timisoara), Amazon (in Iasi), Bitdefender (Iasi), Unicredit (Iasi), Ness (Timisoara), CEGEKA (Iasi), Centric IT Solutions (Iasi), OSF sau WeLocalize (Cluj Napoca).
„In 2016, trendul se va pastra, interesul pentru forta de munca din afara Capitalei va fi la fel de mare, iar acest val de firme multinationale si de companiile romanesti mari care vor alege orasele secundare va duce la intarirea increderii investitorilor imobiliari in piata de birouri din aceste localitati. Ca urmare, estimam ca in acest an calitatea cladirilor noi din Timisoara, Cluj Napoca, Iasi si stabilitatea acestui business local va atrage si mai multi investitori imobiliari internationali, gen NEPI (care are deja acum investitii la Timisoara si Cluj, iar pe termen lung le vor urma exemplu si locurile urmatoare din topul oraselor cu tranzactii de birouri – pietele secundare precum Craiova sau Brasov”, conchide reprezentantul ESOP Consulting l CORFAC International.

Source: Imopedia/Media

EN RO