Descoperă comorile ascunse ale Republicii Moldova: mănăstiri de o frumusețe aparte

Moldova se mândrește cu o moștenire religioasă bogată, presărată cu numeroase mănăstiri vechi, care au rezistat secolele și s-au transformat în comori arhitecturale și centre spirituale de o frumusețe aparte.

Acestea sunt doar o parte din Mănăstirile Republicii Moldova:

  • Mănăstirea Ulmu “Sf. Teodora de la Sihla”

Mănăstirea Ulmu este o mănăstire de maici amplasată în partea centrală a Republicii Moldova lângă localitatea Ulmu din raionul Ialoveni, la o distanță de 35 km de  Chișinău.

  • Mănăstirea “Sf. Gheorghe” – s. Suruceni, rn. Ialoveni

La o distanţă de 12 km de  Chişinău, lângă satul Suruceni, raionul Ialoveni, pe o colină împădurită, înconjurată de vii şi livezi, în preajma râuleţului Suruci, se găseşte mănăstirea de călugăriţe Suruceni cu hramul Sf. Gheorghe. Anul întemeierii ei este considerat 1785.

Tradiţia istorică spune  că locul pe care se găseşte astăzi mănăstirea a fost dăruit  de către boierul Casian Suruceanu, fost căpitan, vătaf, apoi pitar din satul de răzeşi Suruceni, iar un ieromonah pe nume Iosif, venit din Muntenegru, cu ajutorul unui grup de săteni, a defrişat pământul împădurit şi a început construirea unei biserici de lemn cu hramul Sf.Gheorghe.

  • Mănăstirea Condrița

Mănăstirea Condrița este o mănăstire ortodoxă din Republica Moldova. Aceasta are hramul Sfântului Ierarh Nicolae și este situată în satul Condrița, aflat pe pârâul Catargul, la 15 km de gara Strășeni și la 26 de km de  municipiul Chișinău Chișinău.

Mănăstirea a fost ctitorită mai întâi ca schit, în anul 1783, de ieromonahul Iosif, venit de la Mănăstirea Căpriana. În anul 1918, schitul de călugari Condrița s-a separat de  Mănăstirea Căpriana, devenind mănăstire de sine stătătoare. Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost ridicată între anii 1895-1897.