Descoperă alte 5 locuri din Republica Moldova care merită vizitate

Moldova, o țară adesea trecută cu vederea, uimește cu diversitatea sa captivantă. De la întinderi viticole și orașe vibrante la sate pitorești și mănăstiri vechi, această țară necunoscută a Europei ascunde o multitudine de locuri ce așteaptă să fie descoperite.

Iată câteva destinații turistice și locuri de o frumusețe unică:

  1. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău

Expoziția permanentă, intitulată “Natura. Omul. Cultura”, desfășoară o prezentare captivantă pe o suprafață de 2000 mp, dezvăluind evoluția relației dintre Om și Natură în diferite etape ale dezvoltării societății. Aceasta explorează evoluția lumii organice, dinamica utilizării resurselor naturale și sinteza creatoare a relației dintre Om și Natură. De asemenea, aduce în discuție situația ecologică din Republica Moldova și propune căi de ameliorare a acesteia.

Expoziția oferă o incursiune fascinantă în modul în care interacțiunea dintre om și mediu s-a transformat de-a lungul timpului, evidențiind schimbările în comportamentul uman și impactul asupra mediului înconjurător. Prin intermediul celor 2000 mp, vizitatorii sunt ghidați prin diverse aspecte ale acestei evoluții, ilustrând cum societatea și mediul înconjurător s-au influențat reciproc de-a lungul istoriei.

  1. Muzeul Național de Arheologie și Istorie

Muzeul a fost fondat la data de 21 decembrie 1983, printr-un ordin emis de Ministerul Culturii sub numărul 561, “Cu privire la reprofilarea muzeelor”. Acest act a fost emis în urma hotărârii comune a Comitetului Central al Partidului Comunist al Moldovei și a Consiliului de Miniștri al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, datată 29 noiembrie 1983, care se referea la utilizarea clădirii istorice a fostului gimnaziu de băieți din Chișinău, locul unde tânărul S. Lazo și-a desăvârșit studiile.

Muzeul a luat naștere ca o extensie a Muzeului Republican al Gloriei Militare, încorporând acest institut și obținând o importantă colecție de piese istorice de la Muzeul de Stat de Istorie și Studiere a Ţinutului Natal al RSSM. Clădirea muzeului a rămas aceeași, fiind în curs de restaurare, fostul gimnaziu de băieți nr. 1 din Chișinău, unde se găsea anterior Muzeul Republican al Gloriei Militare.

  1. Conacul Zamfirache Ralli

Conacul lui Zamfirache Ralli reprezintă o fostă reședință boierească din primele decenii ale secolului al XIX-lea, construită de Zamfirache Ralli, un influent boier de origine greacă. Acest conac este situat în satul Dolna, care făcea parte din gubernia Basarabia în acea perioadă, în prezent raionul Strășeni, Republica Moldova. Deosebit de notabil, locația a devenit faimoasă datorită vizitelor regulate ale renumitului poet rus Aleksandr Pușkin, care a fost exilat în perioada 1821-1823 la  Chișinău.

  1. Cariera din satul Fetești – „Elveția din Moldova”

Satul Fetești din raionul Edineț este situat într-o zonă deosebit de pitorească, unde zăcămintele de piatră de calcar reprezintă o mărturie impresionantă a forței naturii. Acest loc este cunoscut și sub numele de “Mica Elveție a Moldovei”, datorită peisajelor feerice pe care le creează. Defileul de la Fetești, cu o lățime de 250 m, adăpostește pe malurile sale înalte și abrupte numeroase peșteri.

  1. Cetatea Soroca

Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea.

Este singura cetate care se află pe teritoriul controlat de Republica Moldova.

Începând cu luna mai 2023, Cetatea Soroca este temporar închisă pentru vizitatori, deoarece a început a doua etapă de restaurare a acestei fortărețe medievale impresionante. Pe durata următoarelor luni, cetatea va deveni un șantier activ, iar atât locuitorii din Soroca, cât și vizitatorii, nu vor avea acces în interiorul ei pentru a evita orice risc potențial. Aceste lucrări de restaurare sunt realizate în cadrul proiectului “Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, finanțat de Uniunea Europeană. Redeschiderea este planificată pentru 2024.