Switch to: English
Defileul Văratic este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Râșcani, Republica Moldova și are o suprafață de 21,3 ha, conform unor măsurări mai recente. Acesta este amplasat în regiunea de nord, în apropierea lacului Costești-Stânca și a defileului și grotelor din Duruitoarea, locuri ce pot fi vizitate în aceeași zi.
Defileul Văratic s-a format pe parcursul a câteva sute de mii de ani, sub acțiunea râulețului Ciuhureț, afluent al râului Ciuhur. La bază, se află un masiv recifal de vârstă badeniană și este constituit din schelete de corali, foraminifere, moluște, alge-litotamnii și alte organisme acvatice.
În versanții recifului se află câteva peșteri și grote artificiale. Unele din ele, cum ar fi peștera „Căsoaia”, care are și un izvor, conțin urme ale oamenilor din paleolitic și eneolitic. Pe râu s-au format trei cascade, cu înălțimea de 1,5 m, 2,5 m și 3,5 m.
Defileul de lângă satul Văratic este foarte pitoresc şi graţie abundenței ierburilor și florilor. Suta de Movile, cu cel mai înalt vârf (30 m) – Movila țiganului, este o arie protejată din apropierea Prutului, care se află între satele Braniște (raionul Râșcani) și Cobani (raionul Glodeni).
Obiectivul a fost luat sub protecția statului prin Hotărârea Sovietului de Miniștri al RSSM din 8 ianuarie 1975, iar statutul de protecție a fost reconfirmat prin Legea nr. 1538 din 25 februarie 1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat. Deținătorul funciar al monumentului natural era, la momentul publicării Legii din 1998, Primăria satului Duruitoarea, însă între timp acesta a trecut la balanța Primăriei satului Văratic.
De câţiva ani Defileul Văratic este parte a proiectului „Redescoperă Moldova”. Proiect finanțat prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace, implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord în parteneriat cu compania slovacă PRO4CE.
Switch to: English