Crestere de 30% a turismului balnear in 2018

Turismul balnear a inregistrat o crestere a veniturilor cu circa 20-30%, in 2018, datorita voucherelor de vacanta, si cu 10-15% din punct de vedere al circulatiei turistice, a declarat presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), Nicu Radulescu.
„Este pentru prima data cand Guvernul vine cu un program la dispozitia noastra, a turismului balnear. Vom putea relansa turismul balnear romanesc daca cream un parteneriat intre investitori si primarii. Sa concepem o alta relatie intre investitori si comunitatile locale. Este mai mult decat clar pentru mine ca nu se pot dezvolta comunitatile fara investitii serioase, in special din mediul privat. Pe de alta parte, primarii sunt foarte importanti pentru atragerea de bani prin proiecte locale de la Fondul de modernizare a statiunilor balneare atestate conform legii”, a precizat Nicu Radulescu, potrivit Agerpres.
Acesta a apreciat ca desi turismul balnear are circa 30% din totalul locurilor de cazare din Romania, investitiile se amortizeaza in 15-20 ani, fiind cea mai mare perioada de timp comparativ cu litoralul sau cu hotelurile din marile orase.
„Peste tot, in toate statiunile balneare, exista interesul de a upgrada hotelurile de la 2 la 3 stele, sau de la 3, la 4 stele. Daca programul guvernamental va functiona, exista obiectivul de a aduce toate hotelurilor la o clasificare superioara. Noi am facut in fiecare statiune un hotel de top, dar nu este suficient. Trebuie un sprijin real din partea Guvernului „ a precizat presedintele OPTBR.
Acesta a apreciat ca sectorul balneo poate deveni principala sursa de incoming, mai ales daca se vor revitaliza produsele deja recunoscute international precum Ana Aslan, Gerovital, Ionesu-Calinesti.

Source: Wall-Street

EN RO