Crestere cu 130% a turismului international in luna ianuarie 2022

Imagine de ming dai de la Pixabay

2022 a inceput cu o performanta „mult mai buna” in ceea ce priveste turismul international, in ciuda variantei omicron, intrucat s-a inregistrat o crestere cu 130% a sosirilor de turisti la nivel mondial. Potrivit celor mai recente date de la

Conform datelor prezentate de Organizatia Mondiala a Turismului (UNWTO), in prima luna a acestui an s-a inregistrat o crestere cu 130% a sosirilor de turisti la nivel mondial, cifra fiind inca cu 67% sub nivelul pre-COVID, dupa ce s-a situat la -60% in ultimul trimestru al anului 2021.

Cele mai bune rezultate se vad in Europa si America. Agentia recunoaste ca invazia Ucrainei de catre Rusia „adauga tensiune la incertitudinile economice” si asta limiteaza previziunile pentru restul anului.

Conform UNWTO, Europa a inregistrat in luna ianuarie o crestere de 199% a numarului de sosiri fata de luna ianuarie 2021, iar America a inregistrat o crestere de 97% fata de ianuarie 2021.

Orientul Mijlociu a inregistrat o crestere de 89%, Africa a inregistrat o crestere de 51%, iar Asia si Pacific au inregistrat o crestere de 44% de la an la an, care ar fi putut fi mai mare, deoarece mai multe destinatii au ramas inchise calatoriilor neesentiale. In consecinta, regiunea inregistreaza cea mai mare scadere a sosirilor internationale din 2019 (-93%).

Dincolo de eliberarea cererii reprimate, razboiul din Ucraina ridica noi provocari si modifica previziunile initiale, intrucat UNWTO subliniaza ca, pe langa impactul asupra mediului economic, ar putea impiedica recuperarea increderii la nivel mondial.

Interdictia de operare impusa de multe tari europene companiilor aeriene ruse si inchiderea spatiului aerian afecteaza calatoriile interne pe continent, iar devierile in zborurile pe distante lungi intre Europa si Asia de Est, „se traduc in zboruri mai lungi si costuri mai mari”, avand un impact asupra deciziei de calatorie.

UNWTO avertizeaza ca, daca acest conflict se prelungeste, cel putin 14 ml. USD  din veniturile din turismul global ar putea fi pierdute, intrucat Rusia si Ucraina, in 2020, au reprezentat impreuna 3% din cheltuielile globale pentru turismul international.

Importanta ambelor piete este semnificativa pentru tarile vecine, dar si pentru destinatiile europene de soare si plaja.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica,  OCDE estimeaza ca, cresterea economica globala din acest an ar putea fi cu peste 1% mai mica decat se prognoza anterior, in timp ce inflatia, deja ridicata la inceputul anului, ar putea creste cu cel putin 2,5%.

Cresterea recenta a preturilor petrolului si cresterea inflatiei duc la scumpirea serviciilor de cazare si transport, adaugand o presiune suplimentara asupra intreprinderilor, asupra puterii de cumparare a consumatorilor ti asupra economiilor, precizeaza UNWTO.