Craiova, capitală gastronomică est-europeană

În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024 are loc lansarea “Craiova, capitală gastronomică est-europeană”, program inițiat de Primăria Craiova și Liceul de Industrie Alimentară Craiova în colaborare cu Asociația “Curaj Înainte” (cea care administrează platforma de cercetare și promovare WeAreRomania.com / You Are Welcome!).

Programul include schimburi de experiență și evenimente de degustare, acest prim eveniment având loc la Hotel Ramada Plaza Craiova unde vor fi invitați chefi din 11 țări incluse în proiect (Azerbaidjan, Bulgaria, Croația, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Turcia, Ungaria), reprezentanți ai corpului diplomatic, ai presei și ai comunității de turism și ospitalitate.

Gusturi și rețete autentice din 11 țări est-europene vor fi preparate și prezentate într-o rețea de 11 restaurante locale și vor transforma Cetatea Băniei într-un oraș al sărbătorii papilelor gustative.

Spectaculoasa supă azeră de miel cu năut și gutui “Piti”, celebrul șnițel “Zagreb” sau savuroasa “Pljeskavica”, “kebache”-le bulgăresc sau “kofte kebab”-ul ca în Istanbul ori ciorbă acrită zdravăn ca în Chișinău și ciorba de pui georgiană, gulașul de vrăbioară sau baby calamarii umpluți cu legume – toate aceste mâncăruri specifice și multe altele, au putut fi degustate, din 15 noiembrie 2024, la Craiova, în cadrul unui concept unic, intitulat “Craiova, capitală gastronomică est-europeană”.

Specialiști în gastronomie din străinătate și din România au făcut cercetări, schimb de experiență și teste împreună cu partenerii locali – 11 restaurante de top din Municipiu – pentru a se asigura că rețetele și gusturile preparatelor din cele 11 țări est-europene, promovate în cadrul proiectului, sunt cele originale.

Cele 11 restaurante incluse în program vor pregăti și prezenta timp îndelungat, în afară de meniurile proprii obișnuite, preparate culinare și băuturi specifice din câte o țară-oaspete a proiectului: Azerbaidjan, Bulgaria, Croația, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Turcia, Ungaria. Nu vor lipsi, evident, bucatele oltenești, gustoase și sănătoase, ca la mama acasă, preparate cu răbdare și bucurie de cei mai buni dascăli și învățăcei de la Liceul de Industrie Alimentară din Craiova.

Unul dintre produsele tradiționale care va fi scos în evidență și reinventat, în cadrul programului, de către elevii craioveni, este prazul.

Lista completă a restaurantelor care vor oferi publicului experiențe gastronomice internaționale încă de la debutul programului “Craiova, capitală gastronomică est-europeană”: Artizan 35, Big Ben, Craft, Dolce Vita, Ellipse City Restaurant – Ramada Plaza, Epoca Steakhouse, Iberico, Olive, Steso, Nobel Cuisine, The Manor.

Evenimentul ce are loc pe 30 noiembrie și 1 decembrie 2024 la Hotel Ramada Plaza Craiova include, pe lângă demonstrațiile culinare realizate de ce;e 11 restaurante, un festival al gusturilor cu expozanți din lumea vinului și ai gastronomiei, însă detaliile despre acesta vin în zilele următoare aici pe Turism Market.