Consiliul Concurentei investigheaza o posibila incalcare a regulilor de concurenta de catre agentii de turism

Consiliul Concurentei a declansat prima investigatie pe piata produselor turistice si a pachetelor de servicii turistice privind o posibila incalcare a regulilor de concurenta de catre agentii de turism, la care au fost efectuate inspectii inopinate.
Investigatia a fost declansata in urma unor informatii primite printr-o sesizare anonima  inregistrata pe platforma avertizorilor de concurenta.
Autoritatea de concurenta suspecteaza unele agentii de turism ca isi coordoneaza politicile comerciale in scopul impunerii unui nivel minim de pret de vanzare a produselor turistice si/sau pachetelor de servicii turistice si al mentinerii unui status-quo pe piata, incepand cu anul 2013.
Verificarile au vizat, in principal, operatorii de chartere, care de multe ori impart locurile dintr-un avion. 
Printre agentiile vizate de Consiliul Concurentei se numara Paralela 45, Paravion, Mareea, Christian Tour, Perfect Tour, HappyTour, Eurolines, Klever Travel, Europabus, Eximtur, Danubius Travel si Amarino.
Alin Burcea, proprietarul agentiei Paralela 45 a declarat sunt 10 companii vizate, iar tema este suspiciune de intelegere pe pret. Toata suspiciunea fiind declasata de o discutie pe grupul de pe facebook Infotripisti.
Acesta a precizat ca nu exista niciun fel de intelegere intre agentii.
Inspectiile inopinate reprezinta o etapa preliminara in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential. Efectuarea acestor inspectii nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste vinovatia companiilor investigate si nici in ceea ce priveste rezultatul final al investigatiei declansate.
ANAT isi declara, impreuna cu membrii sai, intreaga disponibilitate pentru a clarifica informatiile care le-au trimis controalele Concurentei. ANAT e dispusa sa aduca lamuriri suplimentare despre specificul activitatii agentiilor de turism turoperatoare si detailiste in Romania, Uniunea Europeana si chiar din afara granitelor Uniunii Europene.

Source: Income Magazine