Cetatea dacică Sarmizegetusa inclusă în patrimoniul UNESCO

Ministrul Marcel Boloș și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, au semnat miercuri la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, trei contracte în valoare totală de 7,41 mil EUR, pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu cultural – istoric de la Sarmizegetusa Regia.

Proiectele finanțate prin Programul ”România atractivă” sunt incluse în două din cele 12 rute culturale promovate prin Componenta 11 – Turism și Cultură a Planului Național de Redresare și Reziliență: ruta castrelor și ruta cetăților.

Investițiile includ atât lucrări de restaurare, cât și crearea unor noi spații expoziționale și punere în valoare a sitului.

La intrarea în situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, obiectiv inclus în ruta castrelor romane, va fi amenajat un muzeu de sit modern și puțin invaziv, care va avea și un punct de belvedere asupra sitului și amfiteatrului roman din apropiere.

În interiorul muzeului va fi reconstituită una din cele două fântâni de marmură, cu elemente sculpturale unice în Dacia, care făceau parte din intrarea monumentală în forul roman. Tot aici vor fi expuse într-un mod interactiv și cele mai importante descoperiri arheologice din primul oraș al Daciei romane. Valoarea contractului semnat pentru acest obiectiv este de 2,56 mil EUR.

Printr-un demers amplu, va fi conservat și restaurat unul dintre cele mai importante edificii ale antichității dacice, templul de pe terasa a X‑a de la Sarmizegetusa Regia. Obiectivul este inclus în ruta cetăților, valoarea investiției fiind de 2,29 mil EUR.