Cetatea Brasovului este scoasa la vanzare cu 3,5-4 mil. EUR

Compania Aro Palace intentioneaza sa vanda cu 3,5-4 mil. EUR Cetatea Brasovului si poarta negocieri cu Primaria, iar in cazul in care nu se va ajunge la un acord, cetatea va fi scoasa la licitatie in toamana acestui an, a declarat Mihai Fercala, directorul general al SIF Transilvania.
Reprezentantul SIF Transilvania, a declarat ca, Cetatea Brasovului este un monument istoric si starea ei tehnica este precara, iar dupa calculele companiei, doar pentru reabilitarea zidurilor Aro Palace ar trebui sa investeasca circa 2,5-3 mil. EUR.  Activitatea restaurantului care functioneaza in cetate nu va aduce niciodata atatia bani incat investitia sa poata fi recuperata, a precizat Fercala.
Obiectul de activitate al Aro Palace nu permite incasari din activitatea de muzeu, iar singura sursa de venit este restaurantul. 
Mihai Fercala a precizat ca un eventual cumparator trebuie sa stie ca nu poate demola zidurile cetatii si sa construiasca in loc un hotel si ca trebuie pastrata in forma actuala, fiind monument istoric.
Ca sa o poata vinde, Aro Palace a trebuit, potrivit legii, sa se adreseze mai intai Ministerului Culturii si apoi CJ Brasov, care nu s-au aratat interesate de preluarea monumentului, dupa care a urmat Primaria, care si-a exprimat dorinta de a cumpara cetatea, urmand acum ca, Consiliul Local sa faca propriile evaluari.
CL va trebui sa acceseze fonduri europene ca sa o poata renova, pentru ca nu are bani. Din acest motiv, compania vrea sa faca un schimb cu CL, respectiv sa plateasca partial bani si partial active, parcari, terenuri, etc, pana se ajunge la valoarea de evaluare.
Cetatea Brasovului a fost construita intre secolele XVI si XVIII, include un turn, o fortificatie patrulatera cu bastioane in colturi, deasupra carora au fost construite turnuri de aparare. Suprafata constructiei depaseste 5.500 mp.

Source: Income Magazine