CE solicita introducerea unei adeverinte electronice verde, ca pasaport COVID, pentru a facilita libera circulatie in interiorul UE

Imagine de Jan Vašek de la Pixabay

Comisia Europeana propune crearea unei adeverinte electronice verzi pentru a facilita libera circulatie, in conditii de siguranta, in interiorul UE in timpul pandemiei de COVID-19.

Adeverinta electronica verde va constitui dovada ca detinatorul a fost vaccinat impotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infectiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Adeverintele vor fi disponibile gratuit, in format digital sau pe suport de hartie, si vor include un cod QR care sa le garanteze securitatea si autenticitatea.

Comisia va institui un portal pentru a se asigura ca toate adeverintele pot fi controlate in intreaga UE si va sprijini statele membre in ceea ce priveste punerea in aplicare din punct de vedere tehnic a adeverintelor.

Statele membre au in continuare responsabilitatea de a decide ce restrictii in materie de sanatate publica pot fi eliminate pentru calatori, dar vor trebui sa aplice aceste derogari in acelasi mod si calatorilor care detin o adeverinta electronica verde.

EN RO