Camera Deputattilor a probat demararea unui anchete la operatorul aerian national TAROM

Pe data de 20 martie 2019, plenul Camerei Deputatilor a aprobat solicitarea mai multor deputati membri ai Comisiei pentru transporturi pentru declansarea unei anchete parlamentare la compania nationala de transport aerian TAROM, cu scopul verificarii modului in care in perioada 2017-2018 conducerea companiei si-a indeplinit obiectivele de performanta, dar si verificarii activitatilor financiare, achizitiilor, investitiilor si structurii flotei, inclusiv modalitatii de instrainare a doua aeronave anul trecut.
Ancheta deputatilor vine dupa ce, la finele lunii ianuarie, premierul Dancila a solicitat Corpului de control al prim-ministrului sa ancheteze Tarom cu privire la circumstantele in care doua aeronave Airbus A310 au fost instrainate anul trecut. Cu prilejul aprobarii in Parlament a anchetei, deputatul Marius Bodea, secretar al Comisiei de Transporturi din Camera Deputatilor, a afirmat ca TAROM poate ramane in zilele urmatoare fara certificatul de operator aerian emis de Autoritatea Aeronautica Civila Romana din cauza faptului ca Guvernul a provocat o criza in conducerea companiei.
Parlamentarii vor sa ancheteze si ei modul in care au fost vandute cele doua avioane din proprietatea TAROM, dar vor sa verifice si contractele pentru utilitati si servicii, situatia capitalului social si al activelor, fluxul de numerar, planul de investitii sau achizitiile efectuate de TAROM.
De asemenea, comisia de ancheta va verifica si modul in care conducerea Tarom si-a indeplinit obiectivele din contractul de management, ba chiar si modul in care sefii companiei au respectat prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta coprorativa a intreprinderilor publice.
La finalul verificarilor, concluziile vor fi prezentate prim-ministrului si, dupa caz, vor fi comunicare institutiilor abilitate pentru dispunerea masurilor legale ce se impun, mai arata Executivul. 

Source: Profit

EN RO