Autoritatile promit imbunatatirea calitatii serviciilor pe litoral

Prin anularea vechilor contracte de concesiune a plajelor si reconsiderarea conditiilor lor cu acei agenti economici care dispun de unitati de cazare, oficialii Autoritatii Nationale pentru Turism isi propun sa asigure cele mai bune conditii in statiunile de pe litoral pentru turistii romani si straini, litoralul constituind una dintre prioritatile dezvoltarii turismului in Romania. In functie de numarul locurilor de cazare disponibile, care determina si suprafata plajelor alocate, hotelierii vor contribui proportional la bugetul de salubrizare a plajelor, aceasta activitate urmand sa fie asigurata de o societate al carei unic asociat va fi Regia Apelor Romane. Paza si ordinea publica vor fi asigurate prin masuri speciale ale Ministerului Administratiei si Internelor. Deciziile privitoare la turistii si turismul de pe litoral vor fi luate in baza unui studiu care sa garanteze calitatea si functionalitatea standardelor, declara oficialii ANT.

Multi dintre agentii economici pagubiti prin rezilierea contractelor de concesiune, au luat atitudine si au organizat o miscare de protest cu scopul de a da in judecata Ministerul Mediului. Ei sustin ca au efectuat investitii pe care se bazeaza ofertele turistice actuale deja promovate in strainatate si ca turistii straini ar putea fi neplacut surprinsi sa nu mai gaseasca mijloacele de divertisment promise si sa se reorienteze catre alte destinatii. Si reprezentantul TUI in Romania, Ciprian Popescu, totodata directorul agentiei Danubius, s-a opus initial masurilor luate de autoritati insa, intelegand ca hotelurile vor beneficia in continuare de plaja, a decis sa astepte rezultatul noilor masuri, sperand ca situatia se va solutiona pana pe 10 mai, data sosirii primelor grupuri de turisti straini.

Spre comparatie, in Grecia si Spania, plaja este publica, hotelurile nu detin plaje private iar de amenejare, curatenie si intretinere se ocupa administratia locala. In Turcia insa, majoritatea hotelurilor beneficiaza de plaja privata, concesionata de la stat si administrata de proprietarii hotelurilor. Acest sistem este preferat in cazul complexelor hoteliere all-inclusive unde nu au acces decat clientii hotelurilor.
Source: Bucharest Business Week