Asociatiile din Turism solicita Guvernului acordarea voucherelor de vacanta pe o perioada de 5 ani

Imagine de pasja1000 de la Pixabay

Alianta pentru Turism, APT, care reuneste cele 24 de asociatii patronale din industria ospitalitatii, solicita Guvernului acordarea voucherelor de vacanta incepand din 1 ianuarie 2022, pentru o perioada de 5 ani, atat pentru angajatii din sistemul de stat cat si pentru angajatii din mediul privat, se mentioneaza intr-un comunicat transmis de asociatie.

„Cele 24 de organizatii care acopera tot spectrul industriei ospitalitatii, reunite sub numele Alianta pentru Turism (APT), precum si alte organizatii sindicale si patronale care reprezinta toate domeniile economiei nationale sustin importanta majora a reintroducerii voucherelor de vacanta incepand cu 2022. Este esential ca aceasta decizie sa fie legiferata pana la sfarsitul acestui an. APT, alaturi de celelalte organizatii sindicale si patronale, saluta anuntul public privind reintroducerea voucherelor de vacanta, pentru toate categoriile de angajati incepand cu 2022 si propun guvernului o formula imbunatatita. (…) Pentru o flexibilitate a rezervarilor si pentru o predictibilitate mult mai mare atat pentru angajati, cat si pentru industria turismului, Alianta pentru Turism recomanda legiferarea acordarii voucherelor de vacanta pentru o perioada mai lunga, de minimum 5 ani”, se precizeaza in comunicat.

Voucherele emise in perioada 2019 – 2020, pentru care s-a prelungit perioada de valabilitate pana la finele acestui an, au fost deja consumate, astfel ca este nevoie de o noua emisiune de vouchere, iar reintroducerea lor sa fie legiferata pana la 31 decembrie 2021, solicita APT.

In prezent, Alianta pentru Turism a finalizat un proiect care urmareste sa improspateze conceptul voucherelor de vacanta, indreptand focusul pe angajatii din mediul privat. Obiectivul APT este acela ca, pe langa angajatii bugetari, 2 milioane de angajati din mediul privat sa beneficieze de aceasta facilitate. De asemenea, poate fi folosit modelul polonez, de sprijinire a copiilor, minim 25% din suma primita de adult urmand sa revina si celor sub 18 ani. APT sugereaza o contributie dubla stat-angajator, care poate avea un aport cu sume egale pentru acordarea voucherelor de vacanta. Este preferabil un ajutor mai mic (nu neaparat 6 salarii minime), dar acordat mai multor angajati, se precizeaza in comunicat.

Pe de alta parte, in lipsa emiterii voucherelor de vacanta pentru anul viitor si in contextul introducerii certificatului digital, va avea loc un exod al turistilor catre destinatii din afara Romaniei, apreciaza APT.

Alianta pentru Turism argumenteaza ca voucherele de vacanta au contribuit esential la imbunatatirea fiscalizarii sectorului turistic, prin cresterea accelerata a numarului de structuri turistice clasificate, garantand colectarea de taxe si impozite la bugetul public.

„In doar 11 ani, mai precis in perioada 2010 – 2021, acestea au determinat cresterea cu 326% a numarului unitatilor de turism clasificate precum si dublarea locurilor de cazare. Mai precis, in octombrie 2010, potrivit ministerului de resort, existau 5458 de unitati de cazare care totalizau 255.623 de locuri, iar in noiembrie 2021, cifra a ajuns la 17.800 de unitati de cazare, respectiv 523.177 de locuri. Investitiile stimulate de proiectul vouchere de vacanta au insemnat atat edificarea de noi unitati de cazare, cat si modernizarea unora ramase intr-o stare necorespunzatoare de zeci de ani, aparitia de centre de sanatate de 4 si 5 stele in statiuni balneare, dar si construirea de piscine, centre spa, restaurante moderne si alte facilitati orientate spre turism sustenabil si management digitalizat”, potrivit comunicatului APT.

Totodata, emiterea de vouchere pentru anul 2022 reprezinta si un sprijin acordat industriei ospitalitatii in contextul pandemiei de covid, acest sector fiind cel mai grav afectat de pandemie.