Aproape o treime din populatia globului ar fi dispusa sa renunte la zborul cu avionul pentru a combate schimbarile climatice

Imagine de Jan Vašek de la Pixabay

Aproape o treime din populatia globului ar fi dispusa sa zboare mai putin cu avionul, chiar si dupa ce restrictiile impuse in contextul pandemiei vor fi ridicate, potrivit unui sondaj publicat de Banca Europeana de Investitii (BEI), care arata o credinta din ce in ce mai raspandita ca actiunile individuale au un impact asupra climei.

Sondajul, derulat in randul a peste 30.000 de persoane, arata ca 72% dintre europeni si americani si 84% dintre chinezi cred ca propriul lor comportament poate avea o contributie la contracararea schimbarilor climatice, in crestere cu sapte pana la 12% fata de situatia de anul trecut.

In prezent, oamenii cred ca renuntarea la calatoriile cu avionul ar fi unul dintre cele mai usoare lucruri la care ar putea recurge pentru a-si reduce amprenta de carbon.

In schimb, respondentii sunt mult mai reticenti vand vine vorba sa renunte la video streaming, la cumpararea de haine noi sau la a consuma carne.

Atunci cand restrictiile care au legatura cu Covid-19 vor fi ridicate, 43% dintre europeni, 40% dintre americani si 65% dintre chinezi au spus ca vor incerca sa evite sa zboare cu avionul, arata sondajul derulat in luna octombrie. Multi dintre acestia au mentionat schimbarile climatice drept principalul motiv.

In schimb, sondajul a descoperit ca oamenii sunt mult mai putin dispusi sa renunte la a detine un autoturism, care ar putea avea un impact mai mare asupra climei. Aviatia este responsabila pentru doar 2,5% din emisiile globale de CO2, iar transportul rutier este responsabil pentru aproape 15%.

Pe o lista de actiuni de combatere a schimbarilor climatice, 39% dintre europeni si 38% dintre americani au spus ca renuntarea la a detine un autoturism ar fi cel mai greu pentru ei. Aceasta scoate in evidenta nevoia ca producatorii auto sa faca trecerea la vehiculele electrice sau cele pe hidrogen, pentru a putea reduce impactul automobilelor asupra mediului.

Mijloacele alternative de transport au crescut, 89% dintre respondentii chinezi, 72% dintre europeni si 69% dintre americani au spus ca folosesc bicicleta sau merg pe jos mai mult.