Antreprenorii din industria HoReCa au transmis o scrisoare deschisă Guvernului

Imagine de analogicus de la Pixabay

Proprietarii de restaurante, hotelierii, agențiile de turism și alți jucători din industria ospitalității transmit Guvernului, într-un mesaj  comun, că susțin eventuale decizii guvernamentale de redefinire, mai clară, a regulilor de protecție împotriva coronavirus și sancțiuni față de cei care nu le respectă, cerând însă în același timp să fie amendați, punctual, doar cei care încalcă regulile și să nu mai fie declanșate controale generale, cu 5-6 instituții care „doresc cu orice preț” să aplice amenzi.

Ei precizează în același timp că se opun unei eventuale reintroduceri de restricții care să genereze chiar închiderea din nou a localurilor.

Mesajul este transmis după ce numărul de infectări în România a crescut vertiginos în ultima perioadă, depășind 1.000 de cazuri zilnice, inclusiv pe fondul nerespectării de către unele terase din stațiuni de vacanță a regulilor de protecție și distanțare socială.

Printre organizatiile care au semnat scrisoarea se numara si Asociația Națională a Agențiilor de Turism, Asociația Restaurantelor, Federația Industriei Hoteliere, Asociația de Ecoturism, Asociația Lucrătorilor în Turism, Federația Națională a Ghizilor de Turism, Organizația Patronală Mamaia-Constanța, Organizația Patronală a Turismului Balnear, etc.

Reprezentanții acestora susțin că i-au abordat chiar ei pe antreprenorii tentați să pună mai presus interesele personale decât cele ale breslei, prin nerespectarea măsurilor de siguranță, și că fac apel la autorități să dispună măsuri drastice împotriva acestora dacă demersul lor nu are rezultat.

Ei cer însă să nu fie stigmatizată întreaga industrie, prin indicarea ei ca fiind iresponsabilă și cauza principală pentru creșterea numărului de infectări.

Ei mai arată că susțin acțiunile de control, acolo unde sunt indicii sau reclamații pentru nerespectarea măsurilor de siguranță, dar nu acceptă controale derulate la modul general, cu 5-6 autorități și care, în opinia lor, descind în localuri căutând nu numai iregularități, ci dorind cu orice preț să aplice amenzi.

Ei mai apreciază că și alte sectoare pot fi o sursă de răspândire rapidă a pandemiei și vor ca și acestea să fie scoase în față, nu doar sectorul lor de activitate. „Noi ne asumăm problemele breslei, acționăm responsabil, în general, și abordăm direct pe cei care încalcă regulile, dar refuzăm să fim făcuți țapi ispășitori dacă cifrele legate de pandemie cresc și ne permitem să avertizăm că, în cazul în care ne vom reîntoarce la restricții, această industrie, care a fost profund afectată, nu va mai avea ocazia revenirii, iar cei peste 400 000 de angajați vor îmbrățișa soarta șomajului”, conchid antreprenorii.

Abonare la newsletter / Subscribe to our newsletter

Alege lista de distribuție / Chose your list

Lists