Analiza imobiliara: Ce este important sa retinem din anul 2016

Anul 2016 se apropie de final si ca in fiecare domeniu, este momentul analizelor. Pentru piata imobiliara, 2016 a fost un an bun, mai ales pentru segmentul locuintelor noi, spun specialistii in domeniu. 
Dupa multi ani, clientii sunt interesati sa cumpere locuinte inca din stadiul de proiect. Acest lucru denota o incredere mai mare in piata imobiliara.
Am discutat cu mai multi experti imobiliari si va prezentam parerile lor vizavi de anul 2016. Cum a fost anul 2016 pentru piata imobiliara din Romania?
Anul 2016 a continuat trendul ascendent al ultimilor ani, in special pe segmentul apartamentelor noi. Am observat ca exista mai mult interes pentru ansamblurile rezidentiale noi, in constructie, iar cererea mai mare pentru aceste tipuri de apartamente si tranzactiile incheiate ne confirma ca trendul ramane pozitiv – Cristian Marinoiu, manager VanzariDezvoltator.ro
A fost unul dintre cei mai buni ani de pana acum, piata s-a stabilizat, au inceput sa apara din nou investirorii imobiliari, iar dezvolatorii sa caute noi terenuri pentru proietele imobiliare viitoare. Anul 2016 primeste o bila alba si la capitolul dezvoltarilor imobiliare, au aparut noi proiecte rezidentiale si s-au predat cele deja existente – Lucian Olariu, owner Olimob.
Sunt investitori care inca asteapta sa vada incotro se indreapta piata imobiliara, sunt insa investitori care au demarat proiecte atat de case/vile, cat si de blocuri (in prima jumatate a anului) cu un mare succes din punct de vedere al tranzactiilor. In a doua jumatate a anului unele s-au contractat inca din faza de proiect – Cristina Pavel, owner Pavel Imobiliare.
2016 a fost un an atipic, cu perioade mai bune si perioade mai putin bune, nu a existat o liniaritate in tranzactionare. Un factor important al acestor incertitudini care au generat stagnari ale pietei imobiliare a fost aprobarea legii darii in plata, lege care a generat modificari majore in creditarea achizitiilor. Si oprirea programului Prima Casa a generat mari blocaje imobiliare, in special, pe segmental locuintelor ieftine” – Claudiu Hategan, broker/owner Klauss & Partners
Locuintele noi, vedetele pietei imobiliare in 2016
Ponderea locuintelor noi a fost de peste 70% din totalul tranzactiilor. Cele mai cautate au fost locuintele cu preturi cuprinse intre 50.000 euro si 80.000 euro situate in apropierea parcurilor, gurilor de metrou sau a centrelor comerciale.
40% dintre clienti au cumparat prin Prima Casa
30% au contractat un credit ipotecar clasic
30% dintre cumparatori au avut bani cash
Locuintele vechi nu mai sunt atat de cautate, exceptie facand cateva zone restranse din Bucuresti unde nu sunt oferte in imobile construite in ultimii ani, iar blocurile vechi sunt considerate acceptabile deoarece sunt construite in ultima perioada a anilor `90. Un exemplu este cartierul Aviatiei.
“Si piata locuintelor cuprinse intre 200.000 si 400.000 euro din Nord, a avut o dinamica interesanta deoarece se adreseaza clientilor din categoria de mijloc, care au achizitionat cu bani cash. Dobanzile mici oferite de banci i-au determinat pe clienti sa isi investeasca banii in imobile pe care ulterior le-au inchiriat, obtinand un randament superior dobanzilor bancare. Tot pentru inchiriere, au fost cumparate si case vechi cu arhitectura deosebita, care au fost achizitionate cu sume cuprinse intre 500.000 si 1.000.000 euro”  a declarat pentru IMOPEDIA.ro Nistor Bocaneala, owner 195.ro  Imobiliare.
Care a fost dinamica preturilor?
Preturile au inregistrat o mica crestere, in primul rand din pricina noilor proiecte dezvoltate si in al doilea rand din cauza stocului de apartamente vechi care se imputineaza. Pe partea de inchiriere inceputul anului a dus la o usoara crestere dupa care la sfarsitul anului preturile au revenit la nivelul inceputului de an” – Lucian Olariu, owner Olimob.
Pe fondul unei cereri mari pentru zonele centrale si ultracentrale, preturile au o usoara tendinta de crestere pentru acest final de an. Astfel, clientii platesc un pret de aproximativ 1500 euro/mp pentru zonele centrale, iar pentru o pozitionare ultra-centrala preturile sunt cuprinse intre 1800 – 2200 euro/mp” – Cristian Marinoiu, manager VanzariDezvoltator.ro.
La finele lui septembrie, suma medie solicitata pentru un apartament vechi in zona de Nord era 1100 – 1200 euro/mp, fata de 1300 – 1500  euro/mp util, pentru o unitate locativa noua” – Cristina Pavel, owner Pavel Imobiliare.
Imobilele vechi raman o obtiune pentru clienti
Imobilele vechi pot ramane vedete ale pietei imobiliare, atata timp cat indeplinesc doua conditii de baza: au o pozitionare foarte buna, iar pretul cerut este unul corect in raport cu suprafata oferita, amplasament, dotari, etc.
Cum a mers piata chiriilor?
Piata chiriilor a intrat in 2016 intr-un con de umbra, cererea scazand puternic. Preturile au stagnat, iar proprietarii au invatat cum sa isi tina chiriasii, astfel ca 2016 nu a mai adus atat de multe relocari.
“Majoritatea chiriasilor pe care i-am intalnit anul acesta ori urmareau sa faca un upgrade de locuinta, din punct de vedere al numarului de camere ori se mutau pentru prima data in chirie, foarte putini fiind cei care schimbau locuinta cu o alta din motive de pret sau relatie incorecta cu proprietarii” explica Claudiu Hategan, broker/owner Klauss & Partners.
2017 vine cu majorari de preturi
“Putem spune dupa o analiza a lui 2016 ca piata este intr-o usoara crestere si ca sfarsitul acestui an este o perioada buna pentru cumparare si inchiriere deoarece anul 2017 poate sa aduca o crestere a preturilor” sustine Cristina Pavel.

Source: Imopedia/Media