Air France-KLM: pierderi de 1,8 mld. EUR in T1 2020

Grupul Air France-KLM a anuntat pierderi nete de 1,8 mld. EUR pe primul trimestru din 2020, in conditiile in care pandemia de coronavirus i-a paralizat activitatea incepand din luna martie, si a avertizat sa se asteapa la consecinte si mai dezastruoase pentru finantele sale pana la vara.

Transportatorul aerian a precizat ca in primele trei luni ale anului capacitatile sale s-au redus cu 10,5% si estimeaza ca in al doilea trimestru, capacitatile sale sa fie reduse cu aproximativ 95% si cu 80% in trimestrul al treilea comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Totodata, datorita incertitudinii pe durata crizei Covid-19 si impactul sau asupra mediului macroeconomice, grupul a decis sa isi retraga previziunile anterioare pentru 2020.

Sectorul transportului aerian este unul dintre sectoarele economice cele mai afectate de criza coronavirusului, ca urmare a restrictiilor de circulatie si a inchiderii frontierelor decise la nivel global pentru a opri raspandirea virusului.

De exemplu, in data de 3 mai 2020 numarul zborurilor inregistrate in Europa a fost cu 91% mai mic decat in aceeasi zi a anului trecut, sustine Organizatia Europeana pentru Siguranta Navigatiei Aeriene (Eurocontrol).

Comisia Europeana a permis Frantei sa acorde un sprijin in valoare de 7 mld. EUR pentru compania aeriana Air France, ajutorul va fi compus dintr-un imprumut in valoare de 4 mld. EUR acordat de un sindicat de sase banci, si garantat de statul francez in proportie de 90%, precum si de un imprumut direct de 3 mld. EUR acordat de statul francez.

La randul sau, guvernul olandez intentioneaza sa ajute compania KLM cu 4 mld. EUR.