Aeroportului International Mihail Kogalniceanu Constanta primeste un ajutor de exploatare și investitii de circa 190 mil. RON

Imagine de Albrecht Fietz de la Pixabay

Guvernul se pregateste sa acorde Aeroportului International Mihail Kogalniceanu Constanta, pentru anii 2021-2023, un ajutor de exploatare și un ajutor de investitii, insumand aproape 190 mil. RON si fiind exceptate de la obligatia notificarii Comisiei Europene.

Pentru asigurarea operarii infrastructurii aeroportuare în conditii de siguranta și securitate, Societatea Nationala ”Aeroportul International Mihail Kogalniceanu – Constanta” – S.A. are nevoie de alocarea unor subventii de la bugetul de stat, atât pentru acoperirea cheltuielilor de exploatare, cât și a celor de investitii, masura care, în conformitate cu reglementarile europene, reprezinta ajutor de stat.

Fiind un aeroport cu trafic anual mai mic de 200 000 pasageri, Mihail Kogalniceanu poate beneficia de ajutor de stat de exploatare și de investitii, conform normelor europene.

Criza generata de pandemia Covid-19, arata Guvernul, a condus la o scadere de aproximativ 50% a traficului de pasageri fata de previziunile pe anul 2020, respectiv la scaderea drastica a veniturilor proprii ale aeroportului.

Tinând cont de informatiile primite pâna în acest moment de la operatorii aerieni cu privire la destinatiile ce vor fi operate în anul 2021 de pe Aeroportul International Mihail Kogalniceanu Constanta și luând în considerare previziunile cu privire la gradul de încarcare al acestor curse, precum și incertitudinea cu privire la evolutia epidemiei Covid-19, este preconizta o creștere a numarului de pasageri în anul 2021, de 43,13% fata de anul 2020.

In aceste condiții, aeroportul solicita un ajutor de exploatare și un ajutor de investitii, care cumulat sunt estimte la valoarea de 189.805.000 RON. Dintre aceasta suma, ajutorul de investitii, pentru perioada 2021-2023, reprezinta 94,3 mil. RON.