A fost infiintata Asociatia Pesterilor Turistice din Romania

Presedintele Federatiei Nationale de Speologie, Viorel Lascu, a anuntat infiintarea Asociatiei Pesterilor Turistice din Romania, in scopul de a crea si dezvolta in Romania o retea moderna de pesteri turistice, care sa vina atat in sprijinul conservarii pesterilor, cat si in sprijinul dezvoltarii localitatilor si a turismului de acest gen din tara noastra.

Noua asociatie se inscrie pe un trend care pleaca din Europa centrala, unde tari precum Cehia, Slovacia, Slovenia investesc foarte mult si beneficiaza de fondurile structurale existente pentru dezvoltarea acestui tip de turism, relativ usor de pus in valoare, deoarece necesita investitii mici.

Asociatia vine in sprijinul atragerii de fonduri pentru amenajari turistice moderne si competitive pe plan mondial, in conditiile in care Legea actuala a ariilor protejate nu permite autoritatilor locale sa puna in valoare pesterile pe care le au in zona.

In prezent, in Bihor sunt amenajate doar patru pesteri, prea putin cunoscute si din cauza faptului ca institutiile responsabile cu popularizarea obiectivelor turistice nu pun marcaje pe drumurile nationale si europene.

Potrivit presedintelui federatiei, potentialul Romaniei se afla la nivelul primelor trei-patru tari din Europa in privinta numarului pesterilor vizitabile, aproximativ 80, majoritatea asezate in lungul rutelor europene.

Source: Travel Manager