Zonele strict protejate din Delta Dunarii sunt “calcate” de turisti

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii detine 18 zone strict protejate care cuprind specii valoroase de flora si fauna sau forme unice de relief si in care orice activitate economica sau turistica este strict interzisa.

Numarul mare de turisti curiosi au afectat in special zonele protejate Sacalin-Zatoane, Nebunu, Purcelu si Rosca-Buhaiova. In zona Sacalin-Zatoane, cu o suprafata de 22.000 ha, situata in apropierea localitatii Sfantu Gheorghe, se afla cea mai mare colonie de chire de mare si efective insemnate de lebada muta. In prezent in Sfantu Gheorghe se afla un numar de 1.000 de turisti care este asteptat sa creasca in perioada urmatoare. In zona Purcelu, unde exista o colonie de pasari rare, se poate ajunge usor pentru ca apele sunt foarte ridicate.

Autoritatile nu au gasit inca solutii pentru a stopa afluxul de turisti in aceste zone. In planul de dezvoltare al Deltei, elaborat in 2004, un capitol special il reprezinta monitorizarea satelitara a accesului in zonele protejate, insa, pana in prezent, responsabilii locali nu au gasit 8 milioane EUR, necesare realizarii proiectului.
Source: Jurnalul National