Zonele istorice din Romania vor fi renovate si incluse in circuitul turistic

In Centrul Istoric din Bucuresti accesul auto a fost interzis din luna februarie a acestui an si urmau sa fie demarate lucrarile de renovare. Insa acest lucru nu s-a intamplat pana in prezent iar 84% din afacerile desfasurate in Centrul Istoric au inregistrat pierderi o data cu interzicerea accesului auto. Membrii Asociatiei Investitorilor din Centrul Istoric, AICI, au investit in zona 8 milioane EUR si au creat peste 500 de locuri de munca. Presedintele asociatiei, Teodor Frolu, acuza autoritatile ca instituie masuri fara a consulta in prealabil localnici si investitori. Acesta a mai precizat ca suma declarata de autoritati ca va fi investita in zona, aproximativ 30 milioane EUR, nu este suficienta pentru refacerea zonei istorice. Presedintele AICI estimeaza ca suma alocata investitiei in zona pentru urmatorii sapte-zece ani este de aproximativ 500 milioane EUR. Coordonatorul proiectului de reabilitare a zonei pilot, cuprinsa intre Lipscani, Calea Victoriei, Splaiul Unirii si Bulevardul Bratianu, Catalin Cazacu, a declarat ca Primaria Capitalei va incepe lucrarile de reabilitare a infrastructurii in primavara anului viitor si vor fi finalizate in toamna lui 2008. Sumele necesare investitiei vor proveni de la un credit de 9,5 milioane EUR de la Banca Europeana pentru Investitii si din emisiunea de eurobonduri a PMB vor fi asigurati 20-22 milioane EUR.

Orasul Timisoara detine cea mai extinsa zona de monumente istorice protejate din tara, peste 1.500 de cladiri istorice mai vechi de 60 de ani. In primavara anului viitor, municipalitatea va incepe derularea unui program cu sprijin german pentru refacerea fatadelor. Investitorii din Timisoara care au renovat cladirile istorice acuza statul ca nu le acorda sprijin.

In Arad aproximativ 5% din cladirile din centrul istoric sunt afectate structural iar aproximativ 80% prezinta fisuri la fatade.

La Brasov o parte din cladiri si infrastructura au fost renovate si atrag turistii sositi in zona.

La Oradea se va demara anul viitor un proiect de reabilitarea strazii pietonale din centru si a catorva zone adiacente la nivelul infrastructurii si al cladirilor.

Capitalele tarilor baltice, Riga, Vilnius si Tallin au renovat in decurs de 10 ani, cu bani de la Uniunea Europeana, de la bugetul de stat si cu ajutorul investitorilor nordici centrele istorice din oras. In 2004, cele trei tari au fost vizitate de peste 5 milioane de turisti straini marea majoritate in capitale.

In Praga, cladirile istorice au fost retrocedate fostilor proprietari si au fost renovate cu sprijinul statului, al unor investitori si cu ajutorul unor asociatii etnice sau religioase. Anual, turistii cheltuiesc in capitala Cehiei aproximativ 2 miliarde EUR.
Source: Capital