WTTC estimeaza ca in acest an Romania va ocupa locul al doilea dupa criteriul ratei de crestere a cheltuielilor turistilor straini

Intr-un clasament mondial elaborat de Consiliul Mondial al Turismului si Calatorilor, WTTC, se preconizeaza ca in acest an Romania va ocupa locul al doilea din punctul de vedere al ratei de crestere a cheltuielilor realizate de vizitatorii straini, dupa Emiratele Arabe Unite.

WTTC estimeaza ca Romania va inregistra o crestere de 19,9% a acestui indicator iar Emiratele Arabe Unite va inregistra o crestere de 20,3%. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Muntenegru cu o crestere de 19,8%, Bahrain, Venezuela, Japonia, Chile, Nepal, Macau si Trinidad-Tobago.

Din punct de vedere valoric, pe primul loc se afla SUA cu 136 miliarde USD, urmate de Spania cu 64 miliarde USD si Franta cu 52 miliarde USD.

In ceea ce priveste cresterea reala a produsului intern brut realizat in sectorul turistic si de calatorii, analistii WTTC estimeaza ca Romania se numara printre primele 10 destinatii din lume inregistrand o crestere de 16,6%. Romania ar ocupa locul sapte in clasamentul mondial, dupa Kuwait, Angola, Luxemburg, Venezuela, Bahrain si Azerbaidjan. Raportat la intervalul 2008-2017, raportul plaseaza Romania pe locul zece, cu o rata anuala de crestere a acestui indicator de 7,9%.

Totodata, in acest an numarul de angajati din sectorul de turism si calatorii se va majora cu 11,5%, plasandu-se pe locul opt mondial.

WTTC estimeaza ca, in urmatorii 10 ani, Romania se va numara printre primele zece destinatii din lume din punct de vedere al cererii totale de pe piata serviciilor turistice, cu o crestere anuala de 7,4%. Romania ocupa locul sapte, dupa Muntenegru, China, India, Croatia, Republica Democrata Congo si Vietnam.

In acest an, activitatea economica din sectorul turistic va totaliza 10 miliarde USD, in crestere cu 9,5% fata de anul anterior. La nivel mondial, piata turistica va genera in acest an 7.060 miliarde USD si va ajunge la 12.231 miliarde USD pana in 2017.

WTTC precizeaza ca din totalul exporturilor globale, acest sector reprezinta 12,2%, cu 1.847 miliarde USD, analistii indicand un nivel de 3.806 miliarde USD in 2017 si o pondere de 10,6%.

Raportat la piata mondiala, economia turistica din Romania ocupa in prezent locul 58 in termeni absoluti, 157 in ceea ce priveste contributia in ansamblul economiei si locul 7 pe termen lung din punct de vedere al cresterii anuale, dintr-un total de 176 de tari studiate.
Source: Wall-Street