WTTC: Romania va incasa 7 miliarde EUR din turism

Potrivit unui studiu realizat de World Travel & Tourism Council, WTTC, in parteneriat cu Oxford Economics, pe 181 de tari, in acest an Romania va incasa din turism aproximativ 7 miliarde EUR, reprezentand 5,7% din PIB.

Anul trecut, turismul a contribuit la PIB cu 3,5%, ajungand la aproximativ 4,5 miliarde EUR, potrivit Institutului National de Statistica.

Conform studiului WTTC, Romania se afla pe penultimul loc intre tarile UE ca pondere a turismului in PIB, dupa tari precum Bulgaria, Ungaria sau Austria, iar ca ritm anualizat de crestere a ponderii in PIB (5%) se afla pe locul al treilea.

Datele studiului arata ca pana in 2019 ponderea turismului in PIB va creste de la 5,7% anul acesta la 6,6%, pana la 19 miliarde EUR.

Conform studiului, in acest an, se estimeaza ca turistii straini vor cheltui in Romania 2,6 miliarde EUR, in urmatorii 10 ani sumele cheltuite de acestia urmand sa ajunga la 9,6 miliarde EUR.

Anul acesta turismul de afaceri va reprezenta 575 milioane EUR, iar turismul individual va reprezenta 3,7 miliarde EUR.

Analistii WTTC apreciaza ca anul acesta numarul de salariati va ajunge la 582.000 de persoane tinand cont si de activitatile indirect legate de activitatea de turism, ceea ce reprezinta 6,8% din totalul angajatilor la nivel national. Se estimeaza ca in 2019, numarul locurilor de munca din turism va creste pana la 631.000, reprezenta 7,9% din numarul total de angajari din Romania.

Source: Daily Business