Voucherele de vacanta vor fi inlocuite la bugetari cu o indemnizatie in bani, din 2018

Pe data de 6 iunie, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, a declarat ca voucherele de vacanta si normele de hrana se vor acorda de la inceputul lui 2018 in bani.
„Mai multi bugetari iau tichete de masa anul acesta si, de asemenea, este o ordonanta de urgenta, data de Guvernul Romaniei, in care toti bugetarii iau un voucher de vacanta, dar care nu este in bani, cum este anul viitor, ci este tichet. S-a ramas pe aceasta varianta, pana la inceputul anului viitor, iar la inceputul anului viitor urmeaza sa se acorde si aceste drepturi, in bani de data aceasta, nu in tichet”, a explicat Olguta Vasilescu.
Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania, ANAT, Alin Burcea critica faptul ca acordarea voucherelor de vacanta pentru bugetari este intarziata, la fel si garantarea pachetelor turistice si Legea Turismului. Totodata, acesta apreciaza ca acordarea voucherelor de vacanta in bani, va crea discriminare intre angajatii din sistemul privat, care primesc vouchere de vacanta, si cei din sistemul public, care vor primi indemnizatii in bani. Alin Burcea spune ca suma de 1.450 RON, pe care un bugetar o va primi echivalentul unui voucher, ramane neschimbata, dar se va acorda lunar.
In prezent, doar companiile private acorda vouchere de vacanta. Presedintele ANAT spune ca e convins ca banii nu se vor duce in turism si, in plus, e foarte dificil de urmarit 1,2 milioane de deconturi.
Reprezentatul ANAT, solicita sa nu se scoata voucherele acordate bugetarilor si sa fie acordate ca si cele pentru angajatii din mediul privat. Anul trecut, s-au acordat vouchere de vacanta de 10 mil. EUR, numai in sectorul privat.

Source: Economica