Voucherele de vacanta au un impact semnificativ asupra sectorului turistic din Romania

Turismul in Romania este pe un trend ascendent, iar voucherele de vacanta au contribuit semnificativ la aceasta crestere. De la salariati si angajatori, pana la agentii de turism, toti se declara foarte multumiti si multumiti de sistemul voucherelor de vacanta, potrivit unui sondaj realizat de Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).
Astfel, in luna august 2018, valoarea voucherelor de vacanta a fost de 17,1 mil. EUR, fiind emise aproximativ 1,3 milioane de tichete pe hartie, in valoare de 14,1 mil. EUR, si peste 264.000 de vouchere pe suport electronic, in valoare de 3 mil. EUR.
Valoarea voucherelor de vacanta emise intre ianuarie si august a ajuns la 223 mil. EUR.
– Efectele semnalate de beneficiari: redescoperirea Romaniei ca destinatie de vacanta interesanta (56,6%), recuperarea energiei fizice si intelectuale (55,5%), diminuarea efectelor psihice, fizice si intelectuale ale oboselii (46%), cresterea capacitatii de munca/starii de sanatate (35,7%), dezvoltarea/imbunatatirea relatiilor familiale si a echilibrului vietii profesionale cu cea familiala (35,7%), satisfacerea nevoilor sociale si cultural-educative (24,6%), potrivit sondajului realizat de Federatia hotelierilor din Romania.
– Efectele semnalate de angajatori: cresterea motivarii salariatilor si a fidelizarii fata de locul de munca (89,2%), cresterea productivitatii muncii salariatului (38,4%), cresterea capacitatii de munca/starii de sanatate (26%), reducerea concediilor medicale (25%), eficienta marita (15%).
– Efectele vazute de operatorii de turism: cresterea numaruloui de clienti (78,8%), cresterea cifrei de afaceri (72,7%), cresterea ratei de ocupare (72,7%), dezvoltarea/consolidarea afacerii (36,4%), reducerea evaziunii fiscale (21,2%).
– Efectele vazute de agentii de turism: cresterea numarului de clienti (88,1%), creterea cifrei de afaceri (44,4%), creterea ratei de ocupare (39,7%), reducerea evaziunii fiscale (33,1%), dezvoltarea/consolidarea afacerii (31,8%).
– Efectele voucherelor de vacanta asupra bugetului de stat – la o alocare de 400 mil. EUR, statul a recuperat ca beneficii directe: 3,5% din venituri, 13,45% din taxarea sumelor asociate salariilor acordate, 7,5% din taxarea celorlalte cheltuieli si 12,53% din taxarea investitiilor generate in turism, iar ca beneficii indirecte: diminuarea muncii la negru, diminuarea evaziunii fiscale, cresterea productivitatii muncii (reducerea absenteismului si a concediilor medicale), efectul multiplicator al turismului in ramuri economice complementare.
“Estimam faptul ca beneficiile financiare totale, directe si indirecte, pentru bugetul de stat (incluzand in acest termen si bugetul asigurarilor sociale/sanatate) se ridica la un nivel de 45-50% din valoarea voucherelor emise, la nivelul anului de emitere a voucherelor”, au transmis reprezentantii FIHR.
Guvernul a decis sa acorde vouchere atat in 2019, cat si in 2020. Datorita voucherelor, numarul de turisti din Romania a crescut simtitor.

Source: Wall-Street