Valoarea activelor detinute de cinci dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania a scazut cu 25-50%

Cinci dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din tara, Josef Goschy, George Copos, Radu Enache, Mohammad Murad si Ionut Negoita, sustin ca activele hoteliere pe care le detin s-au depreciat cu o valoare cuprinsa intre 25 si 50% anul trecut fata de 2008, din cauza crizei economice.

In prezent, reperele de evaluare pentru un activ hotelier pornind de la valoarea unei camere s-au modificat. Potrivit estimarilor Ziarului Financiar, daca o camera intr-un hotel de 4 stele era evaluata la 180.000 – 200.000 EUR, in prezent, acest nivel se situeaza la o valoare de aproximativ 130.000 EUR.

Mohammad Murad, presedintele grupului Perla Majestic si proprietarul hotelului Phoenicia din capitala, clasificat la 4 stele, a declarat ca o camera la hotelul Phoenicia valoreaza in prezent 130.000 EUR, in scadere cu cel putin 30% fata de acum 2 ani. Cifra de afaceri estimata pentru anul 2009 pentru hotelul Phoenicia se ridica la 8,5 milioane EUR, cu 35% mai putin decat in anul anterior.

Omul de afaceri mai detine si hotelul Phoenicia Express din Bucuresti, dar si unitati pe litoral, precum Majestic Mamaia, Majestic Olimp si Majestic Jupiter.

Murad sustine ca, in conditiile crizei, deprecierea valorii unui hotel este un lucru normal, iar cel mai bun evaluator al activelor este piata, cu cat cererea este mai mica, cu atat valoarea este mai redusa si invers. Evaluarea unui activ poate fi de tip imobiliar sau comercial, de cele mai multe ori o evaluare fiind necesara la contractarea unui credit bancar sau cand activul este scoas la vanzare, considera Murad.

Omul de afaceri Josef Goschy, care detine prin intermediul grupului Unita Turism peste 3.500 de camere pe piata romaneasca, a declarat ca, in prezent, valoarea activelor hoteliere pe care le detine reprezinta doar 60% din nivelul de acum 2 ani, cand acestea erau evaluate la 350 milioane EUR.

Scaderea tarifelor pe camera si, implicit, a veniturilor, pe fondul scaderii cererii, a contribuit, de asemenea, indirect la deprecierea valorii activelor hoteliere, a declarat Goschy.

In 2009, grupul Unita Turism a inregistrat o cifra de afaceri de 11 milioane EUR, cu 22% mai mica decat in anul anterior si un profit de 1 milion EUR, comparativ cu 3 milioane EUR in 2008.

Proprietarul lantului hotelier Continental, Radu Enache, care controleaza 14 hoteluri de 2, 3, 4 si 5 stele, cu un total de aproximativ 2.500 de camere, a declarat ca evaluarea hotelurilor incepe de la valoarea constructiei si de la dotarile pe care le are unitatea, tinand cont de indicatorul EBITDA (n.r. – profit operational).

Ionut Negoita, proprietarului celui mai mare hotel ca numar de camere, Rin Grand Hotel, dar si al unitatilor Confort Traian, Confort Otopeni si Rin Otopeni din capitala, a declarat ca valoarea activelor hoteliere detinute s-a redus cu cel putin 25% anul trecut din cauza reducerii tarifelor la cazare si nu numai.

George Copos, proprietarul a sapte hoteluri cu 1.000 de camere in tara, a declarat ca, desi nu a facut o evaluare oficiala a activelor pe care le detine, crede ca toate s-au depreciat anul trecut, ajungand la jumatate din valoarea pe care o aveau in 2008.

Source: Ziarul Financiar