Vacantele in extrasezon sunt tot mai cautate de catre turistii romani

Vacantele in extrasezon sunt tot mai cautate de catre turistii romani, deoarece in aceasta perioada agentiile de turism si operatorii hotelieri scad preturile.

Conform datelor publicate de Banca Nationala, in 2006 cheltuielile romanilor pentru vacantele in strainatate au atins un maxim istoric de 127 milioane EUR in luna septembrie si o medie de 90 milioane EUR in lunile de vara.

Totodata, turistii romanii au inceput sa practice tot des turismul de shopping, printre destinatiile cele mai cautate numarandu-se capitalele europene iar lunile cele mai profitabile pentru turismul de shopping coincid cu cele in care marile centre comerciale practica reduceri.

In 2006 cele mai cautate destinatii de catre romani au fost Turcia, Grecia, Bulgaria, Spania, Italia, Franta, Egipt, Malta si Dubai.

Jucatorii din industria turistica au declarat ca turistul roman alege sa-si petreaca din ce in ce mai mult vacantele in strainatate, mai ales datorita faptului ca Romania nu ofera o piata a serviciilor de profil suficient de dezvoltata si de competitiva.

In pofida cresterii incasarilor din turism, balanta valutara din turism a trecut din nou pe minus in 2006, dupa plusul de peste 100 milioane EUR in 2005. Aceasta scadere se datoreaza calatoriilor in strainatate al romanilor, care au cheltuit pentru vacantele peste hotare cu 38% mai mult decat in 2005.

In 2006, intrarile de valuta din turism au depasit in premiera 1 miliard EUR, in crestere cu 21% fata de 2005. Jucatorii din industria turistica apreciaza ca cea mai mare pondere in aceasta suma o reprezinta turismul de afaceri, care a avut un aport de aproximativ 65% in incasarile din turism la nivel national. Sosirile turistilor straini in Romania pe calea transportului cu avionul au crescut cu 22% in 2006.

Potrivit unui studiu realizat de Consiliul Mondial de Calatorii si Turism, turismul a contribuit in 2006 cu 4,8% la Produsul Intern Brut al Romaniei, PIB, valoare care ar putea ajunge la 6,9% in urmatorii 10 ani.

Purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania, ANAT, Traian Badulescu, estimeaza ca in acest an sumele aportate la turism de catre straini vor depasi cu aproximativ 5% sumele pe care romanii le vor cheltui pe excursii in afara tarii, ceea ce inseamna ca balanta va reveni la o valoare usor pozitiva.

Cresterea industriei turistice din Romania a impulsionat si piata transportului aerian, care a inregistrat in 2006 o crestere cu aproximativ 20%, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica. Numarul de pasageri transportati in si dinspre Romania de operatorii aerieni de curse regulate au ajuns la 3,4 milioane, in crestere cu 8% fata de anul trecut, potrivit informatiilor IATA Romania. Totodata, numarul companiilor aeriene de linie regulata interesate de piata locala este in crestere, in medie cu 7 linii aeriene pe an.

De asemenea, si pe piata aeriana de low-cost s-au inregistrat cresteri, atat in ceea ce priveste numarul de pasageri, cat si numarul de operatori. Blue Air, si-a dublat anul trecut vanzarile pana la 47 milioane EUR iar operatorul ungar Wizz Air a patruns pe piata aeriana din Romania.

Companiile Blue Air, Sky Europe sau MyAir au crescut anul trecut numarul de curse saptamanale, introducand noi destinatii si si-au marit frecventa pe anumite rute.
Source: Ziarul Financiar