Turistii straini au cheltuit in Romania 1030,7 mil. RON, in T1

In primele trei luni ale acestui an, numarul total al turistilor straini cazati in hoteluri si pensiuni a fost de 446 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 1030,7 mil. RON, potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica, INS.
Principalul motiv al sejurului l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (65,5% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 66,1% din total.
Al doilea motiv al sejurului l-a reprezentat calatoriile in scop particular (34,5% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (60,4%).
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare – 52,7%, fiind preferata cazarea cu mic dejun inclus – 89,8%.
Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 19,2%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 11,7%.
Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 38,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpararea de cadouri si suveniruri 36,4%. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 51,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare in muzee, obiective turistice, gradini zoologice/botanice au reprezentat 50,7% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Din totalul turistilor straini sositi in Romania, 47,5% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 34,2% si-au organizat singuri sejurul.
Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul – 81,1% din numarul total de turisti. Autoturismele proprii au reprezentat 11,4%, urmate de autocare si autobuze cu 5,6%, alte mijloace – 1,9%.

Source: Economica