Turistii romani cheltuie in medie 450 EUR pe sejur

Reprezentantii agentiilor de turism au precizat ca in ultimii ani sumele alocate de turistii romani pentru concediu au crescut constant, in paralel cu veniturile, cheltuielile medii ridicandu-se la aproximativ 450 EUR.

In acest an s-a observat o tendinta de crestere a numarului de romani care achizitioneaza vacante scumpe, la preturi de peste 1.000 EUR, in destinatii exotice sau indepartate.

Majoritatea clientilor agentiilor de turism opteaza pentru sejururile de o saptamana, luna august fiind in continuare preferata de romani pentru concediu.

Daca atunci cand pleaca in strainatate majoritatea romanilor cumpara pachete all-inclusive sau cel putin cu demipensiune, in cazul vacantelor interne cei mai multi achita doar cazarea la agentiile de turism.

Directorul general al agentiei Eximtur, Lucia Morariu, a declarat ca s-a observat o crestere a sumelor alocate pentru concediu dar valoarea lor variaza, in functie de zona. In Bucuresti si Timisoara sumele alocate au crescut mai mult iar in Cluj, mai putin. Lucia Morariu a mai declarat ca numarul celor care aleg vacante de peste 1.000 EUR sau care pleaca in destinatii exotice a crescut cu 100%. Agentia Eximtur a inregistrat o scadere de 25-30% la turismul intern si o crestere de 200% a destinatiilor externe.

Directorul general al agentiei Paralela 45, Alin Burcea, considera ca in aceasta vara peste 150.000 de romani au calatorit in strainatate iar pana la sfarsitul acestui sezon se va inregistra o crestere de 10-15%.

Si in acest sezon cele mai cautate locatii externe au ramas Grecia, Turcia, Spania si Italia iar Bulgaria a inregistrat una dintre cele mai mari cresteri.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, INS, in luna mai au intrat in Romania aproximativ 486.000 de straini, cu aproximativ 2% mai putini decat in perioada similara a anului trecut, in schimb numarul romanilor care au calatorit in strainatate a crescut cu 30%, pana la 710.000 de persoane. In primele cinci luni ale acestui an au sosit in Romania aproximativ 2 milioane de vizitatori straini si putin peste 3 milioane de romani au calatorit in strainatate.
Source: Cotidianul