Turistii romani au cheltuit in primele sase luni ale lui 2006 cu 40% mai mult fata de 2005

Turistii romani care au calatorit in strainatate in primele sase luni ale acestui an au cheltuit cu 40% mai mult fata de 2005, 480 milioane EUR iar turistii straini care au vizitat Romania au cheltuit 488 milioane EUR fata de 414 milioane EUR cat au cheltuit in aceeasi perioada din 2005. In luna iulie a acestui an, plecarile romanilor au insumat 98 milioane EUR, cu 46% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Din luna ianuarie pana in luna iulie, sumele cheltuite de romani pentru plecarile in strainatate au crescut cu 51 milioane EUR.

In perioada mai-iulie a acestui an se estimeaza ca peste 500.000 de turisti romani si-au petrecut vacantele in strainatate, fata de 350.000 de turisti cati au fost inregistrati in 2005.

Daca in luna ianuarie a acestui an strainii cheltuiau 50 milioane EUR pentru vizitele in Romania, in luna iulie au ajuns sa cheltuiasca 97 milioane EUR.

Seful departamentului de relatii cu presa din cadrul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, ANAT, Traian Badulescu, apreciaza ca rezultatele pozitive din acest an au aparut pe fondul cresterii cu 30% a numarului de turisti romani care au calatorit in strainatate.

Traian Badulescu a mai precizat ca din ce in ce mai multi turisti romani au inceput sa opteze pentru pachetele all inclusive, care ofera conditii de cazare la standarde de 3 si 4 stele.

Traian Badulescu a declarat ca din cei aproximativ 6 milioane de straini care vin anual in Romania, doar 2 milioane sunt turisti. Pe de alta parte, aproximativ 1 milion de romani pleaca anual in strainatate pentru vacante sau excursii.

Daca destinatiile cele mai cautate de romani sunt Grecia, Bulgaria, Spania sau Turcia, strainii sunt din ce in ce mai interesati de segmentul agroturistic, cea mai exploatata zona fiind Bran-Moeciu.
Source: Ziarul Financiar